Nieuwe WFDF-site voor spelregelkennis met accreditatie-tests

Ultimate nieuws

Per 1 januari 2013 zijn de nieuwe Ultimate-spelregels in gegaan. ( Maar let op : we maken onze huidige Indoor-competitie nog wel af met de oude regels. ) In Ultimate is elke speler ook een scheidsrechter, dat is de zogeheten auto-regulatie van onze sport. Het is daarom erg belangrijk dat elke speler tenminste een basiskennis heeft van de spelregels. Evengoed is het van belang dat elke aanvoerder en/of een paar andere spelers per team een nog beter begrip heeft/hebben van alle spelregels, inclusief de details. Om dit allemaal te ondersteunen heeft de WFDF nu een nieuwe spelregel-site gelanceerd, uiteraard volledig in het Engels.

http://rules.wfdf.org/

Op deze website vind je, naast een hoop nuttige bestanden, ook nieuwe ‘accreditatie-tests’. Met deze toetsen kun je je regel-kennis testen. Als je een test haalt, krijg je een certificaat en word je opgenomen in het register als geaccrediteerde speler. Er zijn twee mogelijkheden : een standaard variant voor elke speler en een geavanceerde variant voor de ervaren spelers, c.q. aanvoerders. De toetsen bestaan elk overigens uit slechts tien vragen en zijn dus zo gedaan, al moet je voor de geavanceerde toets nog wel behoorlijk wat opzoeken in de nieuwe spelregels. ( Zie onderaan. )

De WU juicht dit initiatief van de WFDF ontzettend toe. Zij zou graag zien dat elke speler die meedoet aan de competitie genoeg van de regels af weet om de standaard test te halen. Evengoed zien we graag dat elke aanvoerder de geavanceerde test kan halen en daarnaast wellicht één of twee andere spelers per ploeg. Natuurlijk stellen we dit niet als competitie-regel in, maar wel zou de WU het op prijs stellen als spelers elkaar op deze toetsen wijzen en de werkgroep moedigt iedereen aan om ze te proberen, op zijn minst de standaard-test.

Om een toets te maken, ga je naar die genoemde website. Rechtsboven zie je ‘Register’ en daar moet je dan eerst even een account aanmaken, maar dat is zo gedaan. Vervolgens klik je op ‘Accreditation’ en kun je aan de slag. Zet hem op ! Wie weet kun jij daarna trots je certificaat aan anderen laten zien, de eersten zijn al op facebook verschenen.  :o)

De nieuwe spelregels kun je trouwens hier vinden :

http://www.wfdf.org/about/meeting-minutes/doc_download/20-rules-of-ultimate (Engels)

http://www.wfdf.org/about/meeting-minutes/doc_download/73-ned-ultimate-spelregelboekje (Nederlands)

De belangrijkste wijzigingen zijn deze :

- Regels 8.6.2 en 10.1.4. Als de beoogde werper na een turn-over of stoppage onnodig treuzelt bij het naar de schijf lopen en oprapen, mag de verdediging na een waarschuwing de schijf inchecken.

- Regel 9.1. De pauze tussen “Stall” en “One” hoeft niet langer en hele seconde te zijn. Net als men dat al jaren in de VS deed mag je dus voortaan “Stall-one” zeggen, zonder ruimte tussen die twee woorden.

- Regel 9.5. Hier zijn de stall counts na een stoppage versimpeld. Grote verandering : na een betwiste stall-out begint het spel in 2013 met “Stall-eight” ( zonder tussenruimte ) ... “Nine” ... “T(en) !”

- Regel 13.6. Als een verdediger na een mooie D de schijf vangt maar dan alsnog laat vallen of zelfs expres neerlegt, verliest hij niet het schijfbezit.

- Regel 15.5. Voortaan mogen de marking infractions alleen nog maar door de werper worden geroepen.

- Regel 16.3. De nieuwe continuation-rule. Als een call of fout geen invloed had/heeft op een spelsituatie geldt deze nieuwe situatie gewoon, of er nu een call was of niet.

 

Daarnaast zijn er nog 24 kleinere regels en twee definities veranderd, waarvan er hier acht worden genoemd :

 

- Regel 1.10. Spelers mogen voortaan officieel hulp vragen aan niet-spelers ( van die wedstrijd ) ten aanzien van spelregel-vragen en vooral over in- en uit-calls.

- Regel 2.5. De brick-mark ligt voortaan niet meer op 20 maar op 18 meter.

- Regel 12.11. Hierin staat dat alle spelers niet hun armen ( en handen ) en benen ( en voeten ) mogen gebruiken om tegenstanders tegen te houden.

- Regel 13.4. Na een stall-out ligt het spel stil en herstart met een check.

- Regel 14.1.1. Als er een goal-call is gemaakt ligt het spel stil. Als de call wordt ingetrokken, bijvoorbeeld omdat de speler op de endzonelijn stond, herstart het spel met een check.

- Regel 18.1.1.4. Hier is duidelijk gemaalt wat wrapping is, namelijk als een denkbeeldige  lijn tussen de twee handen van de marker over of voorbij het pivotpunt van de werper gaat.

- Regel 18.1.6. Als er na een gecallde marking infraction geen aanpassing van de stall count volgt ( twee tellen terug ) mag de werper een violation callen, in plaats van een fout.

- Regel 18.3.1. Om een pick te mogen roepen moet men voortaan weer op hooguit drie meter afstand zijn !

 

Voor een uittreksel van de veranderingen kijk ook op : http://www.wfdf.org/sports/rules-of-play/doc_download/303-rules-of-ultimate-20092013-summary-of-changes