Verslag 1e-5e-7e-8e divisie

Ultimate nieuws

- door Ted Beute, Martine Bootsma en Daan Remmers -

De 1e divisie speelde vandaag in Amsterdam in een spiksplinternieuwe zaal tegenover de RAI. Zo nieuw dat niemand de juiste sleutels wist te vinden om zelfs maar een normaal scorebord te voorschijn te toveren uit de splinternieuwe doch gesloten kasten. Een stift en wat tape om een kladblok op de muur te plakken brachten uitkomst. Vooraf was het vooral de vraag of dit keer één van de ploegen het vijftal ‘koningen’ op de knieën zou krijgen. Zowel Gronical Dizziness 1 als Red Lights speelde een prima eerste helft tegen Erik-Tjeerd-Foeke-Joost-Hans, maar uiteindelijk wist dit zogenaamde Crunch 2 toch weer haar vier wedstrijden te winnen en daarmee pakt de ploeg eigenlijk nu al de titel in deze competitie. Voor de vijf heren ligt het zwaartepunt van dit Indoor-seizoen echter in Denemarken. Over twee weken willen ze in Odense het Furious Five-toernooi op hun naam schrijven.

Achter Crunch 2 vechten GD en RL al een paar speeldagen hard om de kruimels die de vijf toppers overlaten. In een super spannende pot kwamen de Groningers eerst twee punten vóór, maar de Amsterdammers maakten toch weer gelijk. GD stond vervolgens op 10-9 toen Red Lights de laatste minuut mocht uitspelen met schijfbezit. Rustig viel de thuisploeg aan, maar net iets tè rustig, want het ervaren team kreeg een stall-out om zijn oren. Dat cadeautje werd door de noorderlingen dankbaar met beide handen aangepakt. Met 11-9 maakte Gronical Dizziness een grote stap richting de tweede plaats in de eindrangschikking.

Het gepromoveerde Airborn liep al de hele dag met een grote smile door de speelzaal. Hun aanwezigheid was sowieso al een mooie opsteker en de Arnhemmers waren vastbesloten flink te genieten van deze speeldag in de Ultimate eredivisie. De drie eerste nederlagen leken de ploeg ook niet te deren, maar deze mix van ervaren rotten, enkele gastspelers en talent Walt Jansen was niet voornemens zonder slag of stoot terug te keren naar Gelderland. In hun laatste match tegen Crunch 1 was het do-or-die en lang, erg lang ging Airborn gelijk op met de Mokumse ploeg. Tot 9-9 hing er een sensatie in de lucht en toen Crunch bij 10-9 eindelijk op kop kwam hadden de Arnhemmers nog de schijf om in de laatste minuut weer op gelijke hoogte te komen. Uittredend landskampioen Crunch wist echter een mooie D te maken en pakte met een snelle score het lijfsbehoud.

De 5e divisie speelde vandaag in Amsterdam in het koude IJburg. De dag begon met een derby tussen studenten en burgers. Het gedegradeerde NUTS en Crunch 4 gingen de hele wedstrijd gelijk op, maar in het laatste punt gaf Crunch de schijf weg en profiteerden de studenten dankbaar. BFrisBee2’s 2 had bij het aanrijden wat vervoersproblemen, maar kwam nog redelijk tijdig binnen. Toch liepen de Nijmegenaren tegen UP 2 steeds achter de feiten aan, 8-11. Het iets opgeleukte NUTS had vandaag de minste moeite met de zone van de jonge Veenendaal Tijgers 2, 9-7. Dat was de basis voor hun promotie, want na een 9-7 winst op Nijmegen was hun gelijkspel tegen Ultimus Prime genoeg voor de dagwinst. Terug naar de 4e divisie !

Ook stadgenoot Crunch speelde gelijk tegen BFrisBee2’s, maar tegen UP was de thuisploeg ontketend. De hoofdstedelijke ploeg wist erg makkelijk zijn aanvalsters te vinden en de Hagenezen hadden geen enkel antwoord, 11-3. In de laatste pot speelde Crunch tegen de Tijgers. Gelukkig oefenen de Amsterdammers op hun training altijd tegen de zone van clubgenoot Crunch 3 en dat hielp ze tegen de snelle Gelderse ploeg. De jonge Veenendalers onder leiding van Hans Krens wisten er slechts een gelijkspel uit te slepen, maar pakten daarmee wel de tweede plaats. Helaas werd hun opmars van twee opeenvolgende promoties dus gestuit door NUTS.

Voor BFrisBee2’s werd het een sneue dag. Ondanks twee mooie gelijkopgaande matches tegen de teams uit de hoofdstad brak de eerste game tegen Ultimus Prime ze uiteindelijk op. De drie wedstrijdpunten die ze daar weg gaven bezorgden de Nijmeegse ploeg de degradatie. Hopelijk weet het team op dag 4 in het voor hun nabijgelegen Arnhem de stap terug naar deze divisie te maken.

De 7e divisie kwam vandaag samen in Maarssen. Voor de tweede keer was Crunch 5 in sporthal De Kroon de thuisploeg. Misschien speelde bekendheid met de zaal mee bij hun eerste westrijd, want de Amsterdammers kwamen sterk uit de startblokken met een 9-7 overwinning  WAF 2, vers gedegradeerd uit de 6e divisie. In de tweede match speelde Almere Spinners tegen Disc Devils Twente 3. Voor beide teams was het natuurlijk de eerste pot van de dag en later bleek het meteen ook de belangrijkste match, want in de loop van de dag versloegen deze ploegen namelijk zowel Crunch 5, Force Elektro 3 als WAF 2.

Van beide ploegen is dat een knappe prestatie, want bijvoorbeeld DDT 3 is een team met veel beginnende spelers, maar het gezelschap uit het Oosten des lands speelt een strakke zone in Defense die bewondering oogst bij de andere teams. En Spinners is een team zonder volwassenen, met nota bene jeugdspeler Noot van Crunch als ‘ervaren rot’. In hun onderlinge game ging het geheel gelijk op en er was uiteindelijk geen winnaar in dit topduel. Doordat de Spinners daarna de andere teams met een groter puntverschil versloegen dan DDT, promoveerde de jonge ploeg uit Almere ( gemiddelde leeftijd nog geen 16 jaar, inclusief één dappere meid ) voor de tweede maal deze competitie.

De laatste game van de dag ging tussen Force Elektro en Crunch en werd gewonnen door de Delftenaren, die hiermee de derde plek in de dagstand pakten. WAF was vandaag de pechvogel. De Wageningse studenten bleven alleen in hun eerste partij tegen Crunch in de buurt van de tegenstanders en met verder drie grote nederlagen degradeert de Gelderse ploeg voor de tweede keer op rij.

Er waren vandaag weer wat gewaagde lay-outs, wat blessures en een botsing waarbij een dame van WAF hard op haar rug landde. Het blijft jammer dat de grond bij Indoor Ultimate zo hard is en dat de muren zo dicht op de velden staan, zeker in Maarssen. Uiteindelijk bleek de slotopdracht van de teams nog best pittig, want de soms lange terugreis door de sneeuw was voor velen minstens zo spannend als een gelijkopgaande Ultimate-match.

https://picasaweb.google.com/martinebootsma/3deIndoorCompetitiedag7deDivisie#

BlueFingers ontving in Zwolle voor het eerst in haar jonge bestaan een competitiedag. Voor deze derde speeldag in de 8e divisie togen Gronical Dizziness 4, UTKA, FC Airborn 2 en BFrisBee2’s 3 naar de Hanzestad. Het werd een dag met veel spannende wedstrijden, dat bleek onder andere uit twee gelijke spelen tussen UTKA en BlueFingers en UTKA en GD. Daarnaast waren er drie potten met één of twee punten verschil in de eindstand en slechts drie blow-out games : eentje in het voordeel van de thuisploeg (BFrisBee2’s) en eentje in hun nadeel (GD). Dat de middelste drie ploegen aan elkaar gewaagd waren blijkt ook wel uit de eindrangschikking waar UTKA met één nederlaag toch achter BFrisBee2’s eindigde, omdat de Nijmegenaren weliswaar twee maal verloren, maar ook twee keer tot winst kwamen.

Airborn, vorige keer nog afgetekend laatste met vier duidelijke nederlagen, maakte vandaag in haar eerste wedstrijden tegen BFrisBee2’s en UTKA meteen indruk, al wisten deze teams wel de wedstrijden te winnen. Tegen de thuisploeg leken de Arnhemse junioren lange tijd hun eerste wedstrijdpunten van deze competitie te scoren, maar de Zwollenaren wisten AB uiteindelijk met 9-8 nipt te verslaan. Gronical Dizziness werd ondertussen de duidelijke promovendus deze speeldag. Met overtuigende overwinningen op Airborn en BlueFingers moesten de Groningers enkel diep gaan tegen BFrisBee2’s (10-8) en tijdens het gelijke spel tegen de Utrechtse studenten. Daardoor mogen ze het op de laatste competitiedag in Arnhem één divisie hoger gaan waarmaken.