Deelnemersveld Windmill Windup is stacked

Ultimate nieuws

Deze week liep het vervroegde inschrijvings-ultimatum van de WW2013 af. Vervroegd omdat zich inmiddels al een overdaad aan teams had ingeschreven. Of dat te maken heeft met het bericht dat dit jaar ‘de Amerikanen komen’ ( de Rise Up-trainingen en -opnames in de week voorafgaand het toernooi, gevolgd door een team van Oregon- en Seattle-based spelers, dat zou meedingen naar de Windmill-kroon ) of dat het weer een clubjaar is waar alle teams zich goed willen voorbereiden voor de diverse Regionals in augustus òf dat de Windmill gewoon een steeds grotere faam krijgt, laat ik hier in het midden. Maar gezien de geregistreerde teams wordt het vooral in de Open divisie een waar feest voor de liefhebber van top Ultimate.

In Mixed hebben zich 56 teams opgegeven. Vanuit ons eigen land liefst vier teams. PUF bouwt zijn voorbereiding op Mixed Regionals rondom de WW en zal hier zeker goed willen presteren. Daarnaast komen de Crunch-toernooiploeg Rusty Bikes en ook Gronical Dizziness, al zal die laatste ploeg lang niet meer zo sterk zijn als een paar jaar geleden toen ze tot de top van Europa behoorde. Maar vooral UFO zal in Amsterdam West een gooi doen naar een zeer hoge positie, wellicht een finaleplek. De Utrechtse ploeg is dit jaar gevuld met vele sterren en richt zich via Regionals op de xEUCF in Bordeaux, eind september. Een sterke prestatie op Windmill zal het goede gevoel bij de Utregse Frisbie Organisatie behoorlijk doen toenemen.

 

Traditioneel is deze Mixed divisie het lastigst in te schatten, want er zijn daar nog steeds veel ploegen die van naam wisselen of zich een catchy toernooi-alias aanmeten. Echte toppers lijken hier op het eerste gezicht te ontbreken, maar waarschijnlijk bedriegt de schijn. Thundering Herd uit Londen en Mubidisk van Lanzarote lijken UFO en Duitsland U23 dat zich voorbereid op het WK in Toronto, te gaan vergezellen in de strijd om de bovenste plaatsen, maar het mysterieuze Ex XXX kon wel eens het geanticipeerde team zijn van Rise Up-trainers en spelers/speelsters uit Noordwest Amerika. En in dit homogene veld wordt dat team dan meteen een titelpretendent. Daarnaast is er ook nog een andere VS-ploeg, de Star Spangled Hammers uit Kentucky ..., waar ik niks van weet.

In de Dames categorie tot nu toe 18 aangemelde teams. Hoewel het er meer zijn dan vorig jaar valt dat toch een klein beetje tegen en bijvoorbeeld Engelse en Franse toppers lijken er niet bij te zitten. Maar vooral de absentie van een vaderlandse damesploeg is natuurlijk een groot gemis. Logisch dat Primavera lijdt onder de aspiraties van het UFO Mixed-team en ook de aanhoudende trend van baby’s krijgen helpt die ploeg natuurlijk niet, maar er moeten in Amsterdam en Utrecht toch wel 14 meiden rondlopen die samen een leuke pot Ultimate kunnen spelen op Hollands mooiste grastoernooi ? Helaas zijn ook de Belgische dames dit keer niet van de partij.

Evengoed blijft er genoeg kwaliteit rondlopen in deze divisie met de nummers 3, 4, 5, 7 en 9 van de laatste Finals. Zo’n beetje de hele Duitse top is aanwezig ( U de Cologne = de nieuwe naam van DOMina’s ? Woodchicas, jinX, Heidees ), maar ook het Praagse Hot Beaches en natuurlijk Lotus uit Zwitserland doen een gooi naar de titel. En wat te denken van de twee Italiaanse topclubs Tequila Boom Boom en CUSB ? Daarachter interessante teams als het Slowaakse Lay D’s, Copenhagen Hucks, het Oostenrijkse Eyecatchers en het Hamburgse Seagulls. Tot slot lijken het onbekende Midnight Dressage uit Manchester en vooral Lemon Grass uit Moskou gevaarlijke outsiders. Door het ontbreken van een powerhouse als Iceni tel ik zeker acht titelpretendenten, naast de eventuele verrassingen.

En dan het Open verhaal dat ik even begin met de Nederlandse deelname. Zowel UFO als Force Elektro hebben zich ingeschreven, maar beide teams moeten vrezen voor hun plekje in dit grote veld van liefst 61 clubs waarvan er voor ongeveer 40 plaats zal zijn. Hopelijk voor de Utrechters telt hun anciënniteit op het toernooi zwaar mee, maar FE heb ik nog niet zo vaak op WW gezien ... Organisator CamboCakes is er natuurlijk sowieso bij. De Amsterdammers hebben dit jaar enkele belangrijke spelers verloren, maar lijken wel met veel meer animo gezamenlijk te trainen. Laten we hopen dat ze op hun eigen tourney een sterke prestatie kunnen neerzetten, wat voor hun een hart onder de riem kan zijn richting Regionals.

Maar uiteraard kom ik straks in juni vooral graag kijken naar de grote namen van de Europese scene. Voor mij lijkt de top6 op voorhand te bestaan uit Ragnarok uit Kopenhagen, Freespeed uit Basel, Fire uit Londen, de Duitse kampioen Bad Skid, het Münchense M.U.C. en La Fotta uit Bologna. Met als dark horses misschien Gentle, wellicht Friselis uit Versailles of de Heidees uit Heidelberg en wie weet de Cape Town Nomads met de twee Zuid-Afrikaanse topspelers die ons Nationale Team in Japan nog zo’n pijn deden in de strijd om de 13e plaats. Ik hoop dat de Cakes zich weten te mengen in dat groepje achter de top6, samen met verder 7 Schwaben uit Stuttgart, het Londense Kapow!, het Poolse Uprising en de Mooncatchers uit Brussel.

In totaal 135 aangemelde teams waarvan twee Amerikaans, twee Zuid-Afrikaans en één IJslands, in alle drie de gevallen een unicum. Waarschijnlijk zullen er uiteindelijk 21 landen vertegenwoordigd worden. Hoe dan ook, het belooft nu al een erg mooie driedaagse te worden op sportpark De Eendracht.

Laatste nieuws : Er zijn nog wat plekken voor het Rise Up-camp. Dus voor spelers die echt beter willen worden ga naar https://beta.riseupultimate.com/amsterdam