Verslag 4e divisie

Ultimate nieuws

De 4e divisie verzamelde op deze koudste 24 maart in de vaderlandse historie in Veenendaal. Waren we vooraf nou extra bang gemaakt door de weermannen en internetsites of waren de aanwezigen gewoon echte bikkels ? Feit was dat het eigenlijk wel meeviel met die kou en de wind. Het ergste afzien was voor de omstanders, de toeschouwers, maar die hielden het na één match meestal wel voor gezien en keken de rest van de wedstrijden vanuit de warme kantine op één hoog, met  het WK schaatsen op de achtergrond.

In de eerste ronde waren er twee walk-overs. Crunch 3, een combi van de Amsterdamse jeugd en enkele oude Red Lights, had geen kind aan de thuisploeg. Hoewel de Tijgers-handlers Danyel, Sven en Bas hun stinkende best deden kregen ze moeilijk de schijf tegen de forehand-force èn tegen de wind in bij hun cutters. De Crunchies daarentegen hadden veel minder moeite elkaar te vinden. Halftime 8-0. In de tweede helft switchten de Tijgers naar een zone-defense en daar had de ploeg uit de hoofdstad iets meer moeite mee. Maar het scoren bleef lastig voor de Veenendalers : 15-0.

Op het andere veld een gelijksoortig verhaal bij de Brabantse derby tussen Flyinh High en Vertigo. De Eindhovenaren zijn versterkt met enkele ex-DDT-ers, maar hebben daardoor ook enige jeugdspelers in hun gelederen gekregen. Hoewel het niet daar aan lag, had de ploeg weinig in te brengen tegen de vaak ervaren Tilburgers : 15-0. Na die twee snelle beginpotten dook iedereen toch graag de warme kantine in, waar men precies de Koreaanse Sang-Hwa Lee de 500m zag winnen.

In die kantine was inmiddels besloten de wedstrijdvolgorde iets aan te passen, zodat beide winnaars en beide verliezers elkaar zouden ontmoeten in de laatste speelronde, om zodoende echte dagfinales te creëren. Dus stond Crunch tegenover Vertigo. Die wedstrijd leek eerst veel op de eerste match van beide teams, totdat Vertigo bij 0-7 een mooie goal scoorde. Dat punt gaf de ploeg vertrouwen en in de tweede helft wisten ze veel beter tegengas te geven. Er was zelfs een fase waarin de punten werden gewisseld, resulterend in een 15-5 eindstand voor de Amsterdammers.

Ook op het andere veld ontstond er een echte wedstrijd. Flying High nam wel de leiding, maar de Tijgers hadden geleerd van hun eerste pot. Als een soort van voortzetting op hun Indoor-seizoen speelden de Veenendalers ( gemengd met FreeBees ) elk punt zone-defense en daar had FH behoorlijk wat moeite mee. Vooral de meer onervaren paarsen gooiden vaak in de poaches van de zone. Ook daardoor duurde deze game zeker een half uur langer dan de Crunch-Vertigo match, maar uiteindelijk wonnen de Tilburgers toch met 12-7.

In de kantine ging men meteen weer massaal aan de thee en op tv zag men Jantje Smeekens zijn slechtste 500m van het jaar rijden en daarmee zijn gouden medaille verliezen aan de Koreaan Tae-Bum Mo. Zonde. Daarna weer allemaal naar buiten het veld op voor de finales van de dag. De Tijgers en Vertigo speelden om de degradatie te ontlopen. De ploeg uit Eindhoven had iets meer ervaring èn D-master Chris en nam al vroeg de leiding, al liep ze nooit echt weg. De Veenendaalse zone werkte weer prima en na de tweede pot wisten de jonge Tijgers weer wat scoren was. Toch leek het pleit beslecht toen tien minuten voor tijd de stand 9-6 was voor Vertigo. Met een laatste krachtsinspanning wist de thuisploeg echter twee mooie punten op rij te scoren, 8-9. De tijd was inmiddels voorbij, zodat de cap werd gespeeld. Geduldig werkten de ervaren Vertigo-ers de schijf op door de zone en pakten met het laatste punt een verlenging van hun verblijf in deze divisie.

Daarnaast was de wedstrijd van de dag om de promotie. Crunch had iets te veel zelfvertrouwen meegenomen uit de eerste twee rondes en dat werd goed afgestraft door Flying High. Via 3-1 werd het nog 4-3 voor de ploeg uit Tilburg. Daarna hadden de Mokummers weer hun swag terug en kropen ze naar een 6-5 tussenstand. Het laatste punt voor de pauze was het langste punt van de game. FH vocht voor wat het waard was, maar na negen turn-overs pakten de Crunchies de helft, 7-5. De fut was er toen helemaal uit bij de Barbanders, de marathon-pot tegen VT liet zich nu voelen. De Amsterdamse ploeg liep in één keer door naar 13-5, voordat FH nog wat terug kon doen. Uiteindelijk werd het 15-8 en mag Crunch 3 het op dag 2 in een hogere divisie proberen. Groot was de hilariteit toen men op de terugweg vernam dat Crunch 2 juist uit die 3e divisie was weg gevallen.

Foto's op https://picasaweb.google.com/martinebootsma/1steOutdoorCompetitiedag4deDivisie