EK-voorbereiding Nationaal Mixed Beach Team

Nationale Teams

In het weekend van 9 en 10 maart vond het eerste oefentoernooi van het EK Mixed-team plaats in Monte Gardo in Portugal. Veel spelersvan ons team waren al op vrijdagochtend aangekomen en daarom konden we op vrijdagmiddag een oefenwedstrijd spelen tegen het Mixed team van Frankrijk. Deze match ging mooi gelijk op en was voor ons een prima pot om beter op elkaar ingespeeld te raken.

Op de eerste dag van het toernooi zelf speelden we tegen GB1, GB2, Ierland en tegen een Portugees pick-up team. De spelers uit Great Britain hielden dit weekend hun try-outs voor het nationale team en waren daarom extra gemotiveerd. De eerste wedstrijd tegen GB2 begonnen we goed. We kwamen door een break met 3-2 voor, maar daarna ging de tegenstander beter spelen. Ze scoorden makkelijker hun eigen punten en dwongen fouten bij ons af met hun zone-verdediging. In deze wedstrijd hadden we duidelijk nog moeite om elkaar te vinden. GB2 bouwde haar voorsprong uit en won de wedstrijd met 13-7.

De tweede wedstrijd speelden we tegen Ierland. Dat land eindigde één plaats onder ons tijdens World’s, maar dit jaar hebben ze een nieuw en sterk team. In deze game was er veel wind en we speelden daardoor lange punten. Ierland bleek uiteindelijk een maatje te groot voor ons. De Ieren konden beter met de wind omgaan en ze waren beter op elkaar ingespeeld. Deze match ging met 4-8 verloren.

Na twee verloren wedstrijden waren we erg gemotiveerd om eindelijk onze eerste pot te gaan winnen. Opvallend genoeg lukte dit juist tegen GB1. Onze offense liep erg soepel en al snel pakten we enkele upwind breaks. De Britten hadden veel meer moeite met de wind dan wij. Deze wedstrijd ging met 10-3 naar ons. Uiteraard werd deze overwinning wel even gevierd.

De laatste wedstrijd van de zaterdag speelden we tegen een Portugees pick-up team. We hadden de toss verloren, wat niet handig was omdat het steeds harder waaide. Aanvallend begonnen we de wedstrijd goed, maar verdedigend waren we matig waardoor de tegenpartij team makkelijk haar offense punten scoorde. We keken telkens tegen een kleine achterstand aan en het werd tijd voor ons om een stapje harder te verdedigen. Dit lukte, maar hede Portugezen bleven scoren met veel hucks en lucky catches. Erg frustrerend, omdat wij duidelijk het betere spel lieten zien. Het lukte ons wel om een upwind break te maken en daarmee de stand weer gelijk te trekken, maar toch wist het pick-up team met 7-8 haar enige wedstrijd van dit toernooi te winnen.
Op zondag speelden we eerst tegen Frankrijk. Het Franse team eindigde op World’s slechts één plek boven ons. We hadden veel zin om deze wedstrijd te spelen, omdat we wisten dat het een mooie pot kon gaan worden. Daarnaast moesten we natuurlijk het verlies tegen het pick-up team goed maken. De wind was deze dag minder sterk, wat zeker een voordeel was. Toch begonnen we slecht, we keken al snel tegen een 0-4 achterstand aan. We namen een time-out om ons te focussen op de wedstrijd en we kwamen terug tot 3-4. Daarna wisselden we punten met een break achter. Op 7-8 lukte het ons wel om die break te pakken. Ook daarna bleef het echter een gelijkopgaande strijd, maar de winst was toch voor de Fransen, 12-11.

De tweede game speelden we tegen het thuisland. Portugal heeft een erg sterk team dat op World’s als vierde eindigde en behoort tot de landen die kunnen gaan strijden om de medailles op het EK. Toch is het ons al twee keer gelukt om van ze te winnen. Voor ons was dit dan ook de wedstrijd om alles te geven, want als we deze pot zouden verliezen was de kans groot dat we als zesde of zelfs zevende zouden eindigen. Met winst daarentegen hadden we nog kans op de derde plek. We startten heel goed en al snel hadden we een voorsprong te pakken. De Portugezen speelden eigenlijk alleen maar met hun heren, waar wij goed gebruik van wisten te maken. We wisten veel D’s te maken en deze ook te verzilveren. Wij hadden op een gegeven moment zelfs een 11-6 voorsprong toen de speeltijd erop zat. We hoefden nog maar één keer te scoren, maar de Portugezen waren duidelijk niet van plan om deze wedstrijd te verliezen. Ze kwamen zelfs terug tot 11-11, maar toen lukte het ons eindelijk om het laatste punt te scoren. Een hele opluchting die we even goed gevierd hebben.

Door deze winst mochten we om de vijfde plek gaan strijden tegen GB1. De eerste wedstrijd tegen hun wisten we vrij makkelijk te winnen en ook deze match ging vrij makkelijk. Al snel hadden we een grote voorsprong. We maakten veel D’s en we wisten ook onze upwind punten te scoren. De winst was met 9-2 voor ons.

Al met al een goed einde van ons eerste oefentoernooi. We gaan nu weer hard trainen en we kunnen niet wachten om ons volgende toernooi te gaan spelen. Dat zal eind april in Bibione in Italië zijn, maar ook daarvan brengen we wel verslag uit.