Engelse bond maakt sancties bekend voor slechte Spirit

Ultimate nieuws

UK Ultimate heeft deze week haar nieuwe policy met betrekking tot het beschermen van de Spirit of the Game uit doen gaan naar haar clubs. In een tijdperk waarin veel wordt gesproken over scheidsrechters of observers of juist het bewaren en bewaken van SotG als instrument van de autoregularisatie van het Ultimate, is dat de eerste Europese bond die komt met uitgebreid neergelegde afspraken. Allereerst laat UKU weten dat er geen directe aanleiding was om dit te doen en uiteraard spreekt de Britse bond de wens uit dat de straffen ook niet nodig zullen zijn. Maar met dit document in de hand heeft men nu wel een stok achter de deur en wellicht zal dit document bovendien preventief werken.

Het gaat de UKU om club- of studententeams die spelen op (grote) toernooien en de Tour in Engeland zelf, maar ook om clubs die de bond vertegenwoordigen op EUCF’s en World clubs. Daarnaast geldt deze policy ook voor nationale (jeugd-)ploegen die de eer van de UKU hoog moeten houden. In het document spreekt men van Twijfelachtige ( letterlijk ‘Triggering’ ) Spirit Scores, waarop de bond in eerste instantie zal reageren met e-mails waarin zal worden gevraagd naar uitleg van de gebeurtenissen en of men begrijpt hoe hoog het probleem wordt opgenomen. Daarnaast wordt hulp en uitleg van SotG aangeboden om een volgende keer te voorkomen.

Uitgaand van het WFDF-SotG formulier waar 20 het maximum is en 10 reeds een onvoldoende ( een gemiddelde waaronder bijna geen team in een heel toernooi komt ), worden als TSS genoemd :

- in één seizoen op twee grote UK-evenementen een gemiddelde onder 9

- één groot UK-evenement een gemiddelde onder 8

- twee of meer game-scores onder 6

De teams met een TSS zullen voortaan gemonitord worden. Mocht blijken dat een team niet genoeg heeft gedaan met de gegeven feedback en mocht zo’n team een volgende TSS behalen, worden er sancties opgelegd. Deze sancties kunnen uiteenlopen van de verplichte aanwezigheid van een aanvoerder op SotG-sessies, toewijzing van een SotG-coach voor een bepaald toernooi ( kosten tussen de 100,- en 200,- pond ), diskwalificatie van toernooien waar een team een vorige TSS had gekregen, eliminatie van alle toernooien dat seizoen of zelfs meerdere toekomstige seizoenen, verlies van de mogelijkheid om deel te nemen aan grote buitenlandse toernooien als EUCF of World’s, tot aan zes maanden verlies van het UKU-lidmaatschap voor aanvoerder en/of alle spelers. Ook kunnen individuele spelers worden uitgesloten van nationale teams, als blijkt dat hun bijdrage aan de slechte Spirit-scores van hun team erg groot is geweest.

Tot slot wordt in het document ook gesproken over de verplichting van het invullen van SotG-scores voor alle teams, naast het correct invullen van die cijfers om te voorkomen dat nep-scores de gemiddelden omlaag of omhoog zullen halen. Ook teams die meermalen vergeten of weigeren hun Spirit-formulieren in te leveren zullen op de vingers worden getikt door UKU. Ook hier worden sancties genoemd, zoals het verlies van punten of het krijgen van een 100,- boete. Met andere woorden, de Engelsen nemen de Spirit of the Game erg serieus. En terecht. Waren zij niet de ‘uitvinders’ van het fairplay ?