Eerste GNSK Ultimate zeer geslaagd

Na twee mislukte opzetjes in 2011 en 2012 was BFrisBee2’s er dit jaar eindelijk in geslaagd om een Ultimate-toernooi te laten houden tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap, kort GNSK. Samen met de WU-studentencoördinator Casper had vooral Marijke van de thuisploeg zich sterk gemaakt voor het doorgaan van dit evenement en uiteindelijk stonden er dit weekend ploegen van negen universiteiten op het veld in Nijmegen. Interessant was dat de centrale organisatie van het GNSK zelf over het wedstrijdformat wilde beslissen, hoewel er vooraf wel enige informatie was gevraagd aan de BFrisBee2’s, zodat de organisatie gladjes verliep.

Zo werd er deze twee zonnige, wat winderige dagen op de twee velden van de Nijmeegse uni gespeeld met 7-tegen-7 en waren de negen teams verdeeld in twee pools. Op zaterdag werden alle poolwedstrijden gespeeld en daarin was nog wel behoorlijk wat verschil in niveau te zien. Niet helemaal verwonderlijk, want ’s ochtends liepen de overige acht ploegen bijvoorbeeld tegen een Tilburgse verrassing aan. Terwijl de organisatie was uitgegaan van een studenten-afgeleide van Flying High, bleek het team van de KUB te bestaan uit een groepje bevriende basketballers (m/v) die pas vorige week de spelregels van Ultimate uitgelegd hadden gekregen. Deze Tilburgse newbees verweerden zich dapper, kregen vaak tussendoor nog wat extra lessen over non-contact en Spirit, maar kwamen natuurlijk wel op de laatste plaats terecht.

 

Opvallend en typisch voor het studentikoze karakter van het toernooi was een duo streakers tijdens één van de games, een paar rugby-ers die met hun naakte lijven meenden het toernooi interessanter te moeten maken. Grappig was wel dat de Ultimaters er weinig van opkeken. Bovendien was er op zaterdag natuurlijk het voor studenten onmisbare feest, gezamenlijk gevierd met alle andere sporters van het GNSK. Belangrijkste details daarvan waren dat het erg laat werd, het bier op ging en dat het daarna op de camping nogal een rotzooitje bleek.

Gelukkig waren de volgende dag alle ploegen op tijd aanwezig voor hun eerste matches. In de bovenste helft waren de halve finales en daarin kwam Delft uit tegen Utrecht, en Groningen tegen Wageningen. Terwijl Delft korte metten maakte met de ploeg UTKA-ers, was vooral de prestatie van de noorderlingen uitzonderlijk. Door een blessure vooraf waren zij het hele toernooi slechts met zeven spelers aanwezig en na hun overwinning op WAF wisten ze met dat zevental dus tot in de finale te komen. Die eindstrijd tegen Delft werd echt super spannend en bij de stand 7-7 moest de beslissing in universe point vallen. De dolblije Delftenaren wisten dat laatste punt binnen te slepen en zijn daarmee de eerste GNSK-winnaar ooit. De vermoeide Groningers pakten de tweede plek, Wageningen pakte brons en Utrecht kwam op de vierde plaats. De Spirit ging naar Leiden.