Duitsland doet het goed op WK U23

Internationaal nieuws

- door Ted Beute -

De Wereld Kampioenschappen in de drie hoofddivisies voor spelers tot 23 jaar werden afgelopen week gehouden in Toronto. Er waren acht Europese landen aanwezig, waarvan Duitsland, Groot-Brittannië en Oostenrijk zelfs met drie teams. ( De Oostenrijkers krijgen een hoge staatssubsidie voor nationale teams. ) Hoewel de meeste ploegen van ons continent al snel niet om de prijzen leken mee te doen, was het Duitse Open team lang in de race voor een medaille. Na een 11-17 ( min of meer ingecalculeerd ) verlies op dag 1 tegen de huizenhoge favoriet VS, liep het de rest van de pool op rolletjes voor onze oosterburen, met een 15-13 winst tegen Japan in de kwartfinale van vrijdag als hoogtepunt.

Iedereen keek dan ook reikhalzend uit naar de confrontatie met Canada in de semifinale van zaterdag. Helaas had de Mannschaft een offday en ze werd met 8-17 van het veld geveegd door de thuisploeg. Die nederlaag dreunde nog door in de kleine finale tegen Australië, waarvan men eerder met 15-13 had gewonnen. Die laatste match ging vervolgens in universe verloren, 15-16. Dat was een wat sneu einde voor Europa’s beste team dat toch nog vierde werd.

Het andere Europese ijzer in het Open vuur, GB, had een goed begin ( een spannende 14-17 nederlaag in de openingswedstrijd tegen Canada ), een matige week met verliespartijen tegen Japan en Oostenrijk, maar vooral twee prima laatste herkansingswedstrijden. Na hun duidelijke 7-17 verlies tegen de VS in de kwartfinale pakten de Britten nu wel Japan, 17-16. Daarna om de vijfde plaats namen ze ook revanche tegen Oostenrijk, ook in universe, 17-16. Met Oostenrijk Open is meteen de verrassing van het toernooi genoemd, al konden de Alpenjongens het hoge niveau niet de hele week volhouden. Met slechts een 6-17 nederlaag tegen Canada en overwinningen op GB, Japan, Frankrijk, Mexico en de Domincaanse Republiek werden ze knap tweede in hun pool, maar helaas ging het mis in de kwartfinale tegen de Aussies, 11-17. Ook hun semi tegen GB verloren ze, waarna Austria tegen Italië met 17-13 de zevende plaats veilig stelde. Zwitserland werd elfde, France twaalfde en Ierland pakte de veertiende en op een na laatste plaats.

In Mixed ( elf teams, waarvan vier uit Europa ) leken de Europese kansen vooraf wat beter, maar niets was minder waar. Favoriet Duitsland bleek alle goede spelers en speelsters in Open en Dames te hebben gestopt. Die ploeg werd roemloos vijfde in haar pool, nog achter Ierland en Oostenrijk. En GB werd weliswaar vierde in haar pool, maar ging kansloos ten onder tegen de topteams boven haar, waaronder het verrassende Venezuela. Uiteindelijk maakte Ierland zijn seeding waar en pakte met 16-11 tegen Oostenrijk de vijfde plek. GB werd zevende, Duitsland tiende.

In de Dames divisie van tien ploegen waren drie Europese teams aanwezig. Oostenrijk was hiervan het lelijke eendje dat uiteindelijk via 9-17 op de achtste plek terecht kwam, nog net voor Mexico en Nieuw-Zeeland. Zowel GB als Duitsland waren in de grote pool te klein voor het tafellaken ( duidelijke nederlagen tegen VS, Canada, Japan en Colombia ), maar samen met Australië ook te groot voor het servet ( Oostenrijk, Mexico en de Kiwi’s ). In de onderlinge wedstrijd trok Duitsland met 14-13 aan het langste eind, maar onze buren verloren eerder al met 9-17 van de meiden van Down Under, waar de Engelsen weer van wonnen, 17-10. Maar in hun halve finale mochten de Duitse speelsters revanche nemen op de Aussies. Een ontketend Deutschland pakte die pot met 15-11. En daarna gingen ze tegen de gouden toernooiregel in door nogmaals te winnen van GB. Met een afgetekend 12-6 kwam Duitsland op de vijfde plaats, Groot-Brittannië werd zesde.