UFO 2e, Grut 3e op LAFF in Hasselt

Ultimate nieuws

- door Martine Bootsma -

Dit weekend was de vijfde keer dat Diabolic Heaven haar toernooi voor beginners en U18-teams organiseerde, het Love At First Flight oftewel LAFF. Er wordt daar in Hasselt altijd 5-tegen-5 gespeeld op gras met velden van beachgrootte, wat het niveau van het spel vaak erg hoog maakt. Er waren dit keer in totaal 24 ploegen en die werden verdeeld in vier pools van zes teams. Op zaterdag speelden die pools uit en het werd een zeer pittige speeldag. Het begon warm .... met vrij snel een ontzettende megabui met op afstand wat onweer. Dat zorgde voor een tijdelijke verschuiving van de tweede ronde, hoewel die nog wel wat regen kende, maar vervolgens werd het vooral steeds heter. De deelnemers hadden allemaal zes wedstrijden van veertig minuten op het schema staan en vooral de laatste rondes had men het superzwaar.

UFO was aanwezig met een team van newbees en de Utrechters deden het goed. Zij leken hun pool te gaan winnen, maar stuitten toen op Vos, een team met snelle jonge Belgen. Via hun tweede plek kwamen ze toch in de powerpool terecht. Ook Grut, een jeugdploeg met spelers van het U20-team en de beide U17-ploegen, deed het erg goed in hun groep. Met vijf strakke overwinningen wist ook dit Grut zich een toegang tot een powerpool te verschaffen. Evengoed was de laatste pot tegen Ooups erg zwaar geweest met een victorie in universe.

Maar beide teams behaalden zo een plek bij de beste acht, dat was vooraf ook de doelstelling geweest. Als laatste wedstrijd van de dag restte een match tegen elkaar. De ploegen gingen in het eerste deel van de partij gelijk op, maar daarna klapte de vermoeidheid erin bij de jeugdploeg, onder andere te wijten aan die pot tegen de Duitsers. UFO maakte daar gretig gebruik van en met enkele mooie hucks ging de overwinning duidelijk naar de Domstedelingen, 11-4. Maar als altijd hadden de Belgische organisatoren een heerlijke maaltijd en vooral een prima party klaar staan, waarop eventuele teleurstellingen of extase konden worden weg gefeest.

Op zondagochtend moest UFO nog hard werken voor de overwinning tegen België U17,dat zaterdag een mannetje minder had dan zondag. Dus daarna was het voor Grut zaak om dik te winnen van Vos. Het werd een prachtige wedstrijd voor de vaderlandse jeugd met prachtrollen van Ben Oort en Walt Jansen, maar vooral een heel team dat goed samen speelde met de stoere Janne Jansen als enige dame. Grut won met 11-5 en zat daarmee opeens gunstig in het ontstane driehoekje van de powerpool. UFO won de pool en Grut werd tweede. Het sterke Vos dat nog geen anderhalf jaar speelt, was uitgeschakeld voor de halve finale en droop sportief maar teleurgesteld af.

De dames van Flow ( het enige damesteam van het toernooi ) waren zonder hun meest ervaren speelster en zonder veel wissels naar België waren gekomen. De Amsterdamse meiden wisten de eerste wedstrijd hun verlies nog klein te houden, 6-8, maar hadden het de zeven potten daarna erg zwaar. Hun allerlaatste wedstrijd wisten ze echter te winnen, dus werden ze niet allerlaatste van het toernooi. Ze hadden nog zoveel energie en Spirit dat ze de Nederlandse teams daarna steeds luid hebben gesteund.

UFO ging ondertussen door op de ’s ochtends ingeslagen weg en won in haar semi overtuigend van het Brusselse Flying Penguins. De andere halve finale werd een prachtige pot tussen Grut en de Slijpschijven uit Aalter. De Belgen bleken in het begin en aan het einde net iets sterker, 7-5. Moedig sloeg Grut terug in de kleine finale tegen de Penguins. Die wedstrijd wonnen onze toppers-in-spé met 12-7 en daarmee pakten ze de derde plaats. De finale werd een ware thriller. UFO en de Slijpschijven waren geheel aan elkaar gewaagd en wisselden de punten. Bij 7-7 werd het universe met schijfbezit voor de Vlamingen. De nervositeit sloeg toe en de Belgische handler veroorzaakte een turn-over. Toch wisten de UFO-ers dit buitenkansje niet te benutten, ook zij maakten een turn. Deze tweede mogelijkheid liet de ploeg uit Aalter zich niet ontnemen. Met 8-7 werden zij de verdiende winnaar van een geweldige vijfde editie van LAFF.