VS verlaten Toronto met drie keer goud

Internationaal nieuws

- door Ted Beute -

De afgelopen week was in Toronto het WK U23. De grote verrassing van het toernooi was Venezuela Mixed. De Zuid-Amerikaanse ploeg zou eerst meespelen in Open en Dames, maar toen veel spelers problemen hadden met hun visum besloot men kort voor het toernooi om te schakelen naar één Mixed ploeg. Dat team presteerde zonder samen te hebben getraind wonderwel, met een entree in de halve finales tot gevolg. Daar werden ze gestuit door de sterrenploeg van de VS (12-17) en helaas konden ze hun succes ook niet verbronzen tegen Japan, 10-17. De finale in de Mixed divisie ging tussen de twee grote buurlanden, want Canada had in de andere semi met 15-14 gewonnen van de Aziaten. Vanaf het begin lieten de Amerikanen er geen twijfel over bestaan welk team het sterkste was. Het uiteindelijke verschil in score was te groot om van een spannende eerste eindstrijd te spreken, 16-9.

Bij de Dames waren er de hele week al geen echte surprises, hoewel het onderpresteren van Colombia ( de laatste twee WJK’s kampioen bij de U20 ) toch wel een beetje jammer was, al misten zij ook enige speelsters door visum-perikelen. Hun semi ging dik verloren (3-17) tegen het team van de VS dat ongeslagen door de week is gegaan, hoewel de poolwedstrijd tegen Japan wel erg spannend, 17-16. De andere halve finale was een omgekeerde kopie van Mixed, want de Japanse speelsters namen met een minimale overwinning wraak voor hun gemengde team, 12-11. Thuisploeg Canada pakte op zaterdag nog wel vrij makkelijk het brons tegen Colombia, 15-9. Vandaag gingen de teams van de VS en Japan op herhaling in de finale. Het werd weer een erg spannende match waarin de punten werden gewisseld tot 10-10. De VS kwam daarna met 12-10 vóór, maar bij 13-13 was het weer gelijk. Uiteindelijk trokken de Amerikaansen via 15-13 nogmaals aan het langste eind, 16-14 eindstand.

In Open waren twee ploegen de hele week al ongeslagen. Eerst in hun eigen pool, daarna in het bracket. De VS met al z’n college-sterren rekende in de kwartfinale makkelijk af met GB (17-7) en in de semifinale met Australië, 16-10. Canada met vooral spelers van topclubs GOAT en Furious George verpletterde in de quarter Italië (17-3) en versloeg daarna ook Duitsland vrij eenvoudig, 17-8. De Duitsers verpesten daarna eigenhandig hun geweldige week door in universe te verliezen van de Aussies (15-16) en verspeelden daarmee het brons. De eindstrijd tussen de Verenigde Staten en de thuisploeg werd vooral in de eerste helft een waar spektakel met puntwisselen tot 8-7 voor de VS bij rust. Via twee kleine tussensprints namen de Amerikanen vervolgens iets afstand, wat resulteerde in een 14-11 overwinning.

Het is de eerste keer dat de VS meedoen met het WK U23 ( dat in 2010 in Florence zijn vuurdoop kende ) en ze hebben het meteen goed aangepakt met een landwijde selectie die ook nog eens twee keer samen is gekomen voor een trainingsweek. Ondanks dat er een klein akkefietje was met enkele NexGen-spelers die eigenlijk tegelijkertijd tegen Furious George en Sockeye moetsen spelen, was het hele Amerikaanse experiment een groot succes, met drie keer goud tot gevolg. Ook de VS-ploeg voor de World Games die vandaag in Cali zijn begonnen, is min of meer op deze manier gevormd en waarschijnlijk zullen we ook daar zien dat als de yanks voortaan all-star national teams maken het voor de andere landen ( behalve misschien Canada ) eigenlijk onmogelijk zal zijn om nog mee te doen om het goud.