VS winnen overtuigend World Games

Internationaal nieuws

- door Ted Beute -

Zondagochtend 28 juli begonnen de Ultimate-wedstrijden van de World Games 2013 die deze twee weken in Cali, Colombia worden gehouden. Zoals sinds 2001 gewoon is waren er zes Mixed teams aanwezig, de beste vijf landen gerekend over hun totaalscores in Sakai en Colombia zelf. De thuisploeg begon voor een 12.000-koppig publiek meteen furieus tegen Japan en won de eerste helft 7-3. Het ervaren Aziatische team ( een combi van Buzz Bullets en UNO ) bouncete terug in de tweede helft en pakte ternauwernood de game, 13-12. De andere wedstrijden gingen volgens seed. In de middag was er een verrassing, want Colombia pakte voor inmiddels 23.000 dolenthousiaste toeschouwers de Europese deelnemer GB in, 13-10. De verwachte vóór-finale tussen de VS en Canada werd een teleurstelling, de Amerikanen wonnen eenvoudig met 13-8.

Ook op dag 2 bleef GB achter bij haar eigen verwachtingen. Het Britse sterren-ensemble met onder andere oud-gediende Rebecca Forth verloor weer twee keer. Na een goede eerste helft ging het mis in het tweede deel tegen Japan, 11-13 en ook Australië was te sterk voor de Engelsen. De Aussies noteerden deze speeldag twee victories, net als de ijzersterke yanks, die zelfs twee spelers konden missen ( te wijten aan voedelvergiftiging ). De enige echte surprise van de dag kwam bij de confrontatie van Canada met de thuisploeg. De tribune van het grote voetbalstadion Pascual Guerrero ( met een slechte grasmat waar veel spelers op uitgleden ) was aan één kant weer redelijk vol gelopen en de toeschouwers zagen dat Colombia met gangmakers Martinez en Ford bij de mannen en voormalige jeugdsterren Cartagena en Mosquera bij de vrouwen zelfs met 9-5 vóór kwam. De Canadezen, dit keer veel sportiever dan men van ze gewend is, kregen hun zaakjes niet meer voor elkaar en verloren uiteindelijk met 10-13.

De ochtendwedstrijden van dag 3 stonden in het teken van de twee finales later die dag. De VS was al geplaatst voor de echte eindstrijd, hun match tegen het reeds uitgeschakelde GB was een formaliteit. Toch wilden de Amerikanen graag ongeslagen blijven en dat ging ten koste van de Engelsen die dus zonder winstpartij naar huis konden. Japan en Canada hadden beide nog een kans op een plekje in de kleine finale en dat bleek. Het werd niet zo’n harde pot als in Sakai, maar vooral in de tweede helft werd het weer erg lelijk met harde marks en veel stoppages. Uiteindelijk won Canada 13-10 en daardoor mocht Nippon naar huis. Bij Australië tegen Colombia ging het om een plekje in de finale. De ploeg van Down Under lag steeds vóór, maar was nooit helemaal zeker van de winst, vooral niet toen Colombia laat in de wedstrijd met drie opeenvolgende goals terugkwam tot 11-12. Het publiek geloofde erin, maar Australië, geleid door veteranen Tom Rogacki en Sara Wentworth, scoorde snel om aan alle onduidelijkheid een einde te maken, 13-11.

De strijd om de derde en vierde plaats ging dus tussen Colombia en Canada. Ook deze pot werd geplaagd door veel calls, waarbij het taalverschil vaak een handicap bleek. De Canadezen met spelers van Furious George en GOAT en speelsters van topclubs Traffic en Capitals wilden niet thuiskomen zonder medaille en bovendien was het duidelijk dat ze revanche wilden voor de eerdere nederlaag. De Colombianen deden weinig voor ze onder en zo werd deze wedstrijd geen echte promotiematch voor het Ultimate. Het was wel spannend. De Zuid-Amerikanen kwamen terug tot 12-12 en dus ging het naar universe. De Canucks scoorden echter met een snelle huck op sterspeler Lindquist en pakten daarmee brons. Het feest in het stadion en daarbuiten was er niet minder om. Het publiek eerde zijn eigen sterren die het toch zo ver hadden geschopt.

De finale daarna tussen het team van de Verenigde Staten en Australië was qua spanning een stuk minder. De ongeslagen Amerikanen, een uit ruim honderd spelers van West en Oost geselecteerde topploeg, lieten er geen twijfel over bestaan dat zij de beste waren. De arme Aussies deden hun best, maar konden het nooit echt interessant maken. Met 13-6 bevestigde de VS haar hegemonie op deze World Games.