UFO derde van Europa !

Ultimate nieuws

- door Ted Beute -

UFO Mixed speelde het afgelopen long weekend in Bordeaux op de Finals, het hoogtepunt van het Europese clubseizoen. Na een mislukte finale op de Regionals hadden de Utrechters geen beschermde status en kwamen ze bij één van de favorieten in de pool. Na een sterk begin tegen het Parijse Ah Ouh Puc op donderdagochtend, 15-7, mochten ze meteen uitkomen tegen dat Italiaanse Croccali en na een zeer spannende pot noteerde UFO op deze xEUCF haar eerste nederlaag, 13-15. Toch lieten de Domstedelingen diezelfde dag nog zien dat er toch terdege rekening met hen moest worden gehouden middels een goede 15-11 overwinning tegen de Engelse nummer drie Dog Eat Disc uit Thame.


 

Op vrijdag in de powerpool ( de bovenste helft van het schema ) had UFO slechts twee wedstrijden, want helaas werd de nederlaag tegen de Italianen meegenomen. In de morgen ontmoette de ploeg uit Utreg een ander grote favoriet voor de titel, Bear Cavalry uit Coventry. De Engelse kampioen was een maatje te groot voor UFO dat deze wedstrijd bovendien niet sterk speelde, 10-15. Gelukkig namen de Utrechters ’s middags wel revanche op zichzelf met een sterke prestatie tegen de Finse kampioen Vaasa Saints, 15-7.

Zodat UFO op zaterdagochtend in de pre-quarter tegen Wunderteam een plekje in de kwartfinale veilig mocht stellen. Dit Oostenrijkse team bleek toch niet een echte wonderploeg, al speelde UFO zoals eigenlijk tegen alle middelmatige ploegen op dit toernooi gewoon een puike pot, 15-6. In de kwartfinale mocht de Utrechtse club vervolgens aantreden tegen Cambridge, de nummer twee van de UK Nationals. Het werd een ware thriller. Na een slecht begin met onder andere een gedropte pull en een 4-9 achterstand vocht UFO zich terug tot 14-14 en universe point. In dit beslissende punt vielen sowieso al twee turn-overs, voordat de Utrechters met de schijf tot kort voor de eindzone kwamen. Vervolgens dachten ze al te scoren, totdat een travel-call ze uit de droom hielp. Schijf terug en ... turn-over. Gelukkig konden de Utrechters meteen weer een D maken en wisten ze daarna op identieke wijze toch te scoren, waarna een hemelsbreuk met daverend onweer alle spelers de sporthallen in deed vluchten.

Vanzelfsprekend werd het hele toernooi zo’n anderhalf uur onderbroken, maar daarna stond natuurlijk de halve finale op het schema, een rematch tegen Croccali. Hoewel UFO met de gouden toernooiregel in het achterhoofd absoluut zijn best deed, werd het een zware pot tegen de ploeg uit Fano, een stad onder Rimini aan de Adriatische Zee. Door vermoeidheid maakte men vaak verkeerde keuzes tegen goede tegenstanders en het hielp natuurlijk niet dat het voor de Utrechters reeds de derde game van de dag was, terwijl de Italianen een bye hadden gehad tijdens de pre-quarters. Uiteindelijk vond UFO zijn Waterloo met een 10-15 nederlaag.

Op zondagochtend mocht onze nationale Mixed-kampioen proberen het toernooi goed af te sluiten tegen het verrassende Salaspils FK uit Letland dat in zijn semi met 7-15 was afgeslacht door Bear Cavalry. UFO speelde een briljante pot tegen de fysiek sterke Letten, met een 15-12 winstpartij pakte de ploeg het brons en bekroonden de Utrechters een prima toernooi. Een verdiende derde plaats met vóór zich slechts de twee teams die zich echt sterker hadden getoond. In de Mixed-finale nam Bear Cavalry revanche op Croccali voor het 13-15 verlies uit de powerpool en de Engelsen pakten het goud met een knappe 15-12 overwinning.

Alle uitslagen van xEUCF : http://www.results.ultimatefederation.eu/?view=poolstatus&Pool=1210