Spinners winnen eerste titel ooit bij NJK Outdoor

Jeugd nieuws

- door Ted Beute -

Ook dit jaar waren de Nationale Jeugd Kampioenschappen Outdoor onderdeel van de Valley Frisbee Games in Veenendaal. Het was een schitterende nazomerdag, waarbij een fris windje zowel voor verkoeling als voor lastige omstandigheden zorgde, vooral bij de jongste categorie en bij de scholenteams in het U16-gedeelte. De organisatie had vooraf overuren gemaakt, maar dat betaalde zich ook uit tijdens de dag. Het werd een zoals altijd strak door de Tijgers georganiseerd evenement, waarbij crew captains Hans Krens en Marjo Hoppen op de dag zelf relaxed rond konden lopen. Ze zagen dat het allemaal op rolletjes liep, bij de verschillende onderdelen geholpen door bijvoorbeeld Marielle Inkenhaag, Simone Muskee, Jeroen Kuipers, maar ook nog vele anderen. De hele dag was er muziek van een professionele DJ die tijdens de afsluitende prijsceremonie uitpakte met prachtige champions-songs.

In de U13 divisie waren maar liefst zestien deelnemende teams, waarvan één zelfs Duits. Na poolplay in vier groepen ging het door naar de kwartfinale-brackets, zowel van de bovenste als van de onderste helft. De finale werd gespeeld door DDT 2 dat Vellesan 3 uitschakelde in de semifinale, en Vellesan 2 dat Crunch eruit gooide. Deze eindstrijd werd een spannende aangelegenheid tussen twee teams die de hele dag al het minste last hadden van de wind. DDT uit Enschede pakte uiteindelijk het kampioenschap met 6-4. Het zeer atletische Vellesan 3 nam de derde prijs mee naar IJmuiden voor Crunch. De IJmuidense club van leraar Jinze de Groot maakte haar succes compleet door met Vellesan 2 ook de Spirit-prijs op te eisen in deze categorie.

In de U16 zaten dit keer tien teams, zowel de vier clubteams als de zes scholenteams waren in de poolfase gemengd, zodat vooral de scholenploegen goed konden wennen aan de cultuur van Ultimate. Na deze poolfase verdeelden de ploegen zich, zodat er toch twee afzonderlijke kampioenschappen werden uitgespeeld. In de U16 clubdivisie werd Gronical Dizziness vierde, net achter de Spinners op de derde plek. De finale ging hier tussen de Bengaalse Tijgers en Airborn dat een team met voornamelijk meiden had meegenomen. Deze girls weerden zich flink, maar konden een 5-7 nederlaag niet afwenden, zodat de thuisploeg een zoveelste nationale titel aan haar palmarès mocht toevoegen. De Tijgers maakten hun succes compleet door ook de Spirit te winnen.

In de U16 scholendivisie pakte het team Linge College 2 de derde plaats, zowel als de Spirit. De finale ging hier tussen OBC 1 en Schoonhoven 1 en ook deze eindstrijd was zeer spannend. Uiteindelijk won OBC met 8-6 en die school mocht dus de kampioensbeker mee naar huis nemen.

In de U19 divisie liefst negen ploegen waaronder zes clubteams, twee scholenploegen en Gentle Torpedo’s uit België. De Belgen mochten na afloop ook de Spirit of the Game-award meenemen naar het zuiden. Na poolplay in drie kleine beginpools ging het via 2/3 cross-overs verder met twee toppools en een bottomgroep. De spannendste wedstrijd uit deze fase werd de beladen ontmoeting tussen Amoer Tijgers en Crunch voor een entree naar de finale. De thuisploeg begon goed en stond met 4-2 voor, maar Crunch kwam terug tot 4-4, waarbij Leon een schijf op zijn oog (!) kreeg en naar het ziekenhuis moest. De overgebleven zes Crunchers waaronder twee meiden speelden sterk tegen enkele household names van de Tijgers, aangevuld met de usual suspects. Uiteindelijk wist Ben in het kleinste hoekje van de endzone het winnende 6-5 punt te scoren voor Crunch.

De Amoer Tijgers pakten wel de derde plaats. Omdat Spinners zijn pool redelijk eenvoudig had gewonnen ontmoette Crunch deze tegenstander in de finale. Dit Spinners 1 was eigenlijk meer een All-Star met veel Jong Oranje-sterren, zoals Walt, Lawko en Jasper, naast echte Spinners als Basten, Bas, Sam en Kevin, trouwens ook allemaal JO-spelers. Tot 3-3 werden de punten gewisseld en wist Crunch met Noot, Miko, Oscar en Ben naast Floor en Brizia de Spinners goed bij te houden. Daarna maakten de Amsterdammers enkele fouten met vooral diepe worpen die met deze wind niet allemaal lekker aankwamen. Ondertussen converteerden de Spinners rustig al hun D’s met zelfs enkele blades en scoobers als assist. Langzamerhand ging er steeds meer mis bij Crunch en liep de Almeerse ploeg uit naar een wat geflatteerde 13-3 overwinning. Daarmee veroverden de Spinners hun eerste jeugd landskampioenschap ooit !

De club uit Almere staat ontzettend in de bloei ( laatste telling 40 leden ) en dit is een mooi, tastbaar bewijs van de juiste weg die deze vereniging is opgegaan, al werd deze prestatie iets opgeleukt door enkele pick-ups van andere clubs.

 

Foto’s van vandaag via https://picasaweb.google.com/martinebootsma/VFG2013