UK-sweep tijdens xEUCF

Internationaal nieuws

- door Ted Beute -

Op de Finals in Bordeaux van vorig weekend hebben Britse ploegen alle vier de gouden medailles veroverd en bovendien waren drie Spirit-winnaars UK-teams. Toch was de overheersing van de Engelse ploegen in bijvoorbeeld de Open divisie niet zo groot als de laatste jaren. Natuurlijk, kampioen Clapham was duidelijk een maatje te groot voor alle tegenstanders en teams als FAB, Bad Skid en Freespeed konden slechts in de eerste helft gelijke tred houden met de grootmacht uit Londen die na 2007 en vorig jaar zijn derde Europese titel behaalde. CU heeft gewoon te veel erg goede spelers die vaak samen op erg hoog niveau kunnen trainen en al ruim een jaar lang in Europees opzicht onverslaanbaar zijn. Het wordt interessant om te zien waar deze Europese kampioen toe in staat is volgend jaar in Lecco tussen de Amerikaanse, Canadese, Japanse en Australische concurrentie.

Velen hadden Bad Skid een finaleplaats toegedicht, maar na hun nederlaag tegen FAB in de powerpool kwamen de Duitse jongelingen Clapham al eerder tegen, namelijk in de halve finale. Later in de kleine finale kwam nog wel hun revanche op FAB, maar je kunt je afvragen hoe serieus dat potje nog was voor de ploeg uit Bern. De Angels kregen zelf ook met revanche te maken en wel van hun landgenoten uit Basel, waarvan ze in het Zwitsers kampioenschap ( toen ging het onder andere om één plek op het WK ) met slechts één punt hadden gewonnen. De wraak in de semifinale zal zoet zijn geweest voor Freespeed, terwijl voor hun deze tweede plaats het hoogst haalbare was, want zelfs toen het in de tweede helft van de eindstrijd hard begon te waaien konden ze met hun befaamde zone-defense niet echt terugkomen tegen de Engelse topper, 8-15.

Achter dit viertal kwam Chevron, dat na het kwartfinaleverlies tegen Clapham in universe afrekende met de verrassend sterke Finse kampioen Otso. Hun plaatsingswedstrijd tegen het helemaal omhoog geklommen Viksjöfors is op zondag niet meer gespeeld en dat is best jammer. Begonnen vanuit een Challenger-pool werd de opmars van de Zweden gestuit door FAB in de quarter, maar iedereen was tevreden dat de combi van Viks en enkele Skogs de unspirited ploeg van Bologna terugwees naar de zevende plaats, nadat het Italiaanse team nog wel hun laatste potje van Otso won. Maar de ploeg rond de ‘infamous’ Davide heeft het qua slechte Spirit wel weer erg bont gemaakt tijdens deze Finals.

Naast Viksjöfors was er nog een grote verrassing en dat waren de Mooncatchers. Na een lastige eerste dag waren de Brusselaars nog in een zeer Belgisch getinte vervolgpool terecht gekomen met Gentle, JetSet en KFUM Örebro. Nadat de ploeg uit Ghent die pool op vrijdag had gewonnen ( 15-6 over Moon ! ), werd Gentle in zijn kwartfinale hardhandig uit de droom gehaald door het teleurgestelde Ragnarok (5-15), terwijl Mooncatchers via prachtige overwinningen op Heidees en Prague Devils en een regulier verlies op Fire of London de tiende plaats bereikte. Gentle deed het vervolgens met verliespartijen tegen de Franse kampioen Tchac en Brighton een stuk slechter op plaats zestien. JetSet, de derde aanwezige Belgische ploeg, had een zwaar toernooi met slechts één overwinning op LuckyGrass ( en later ook een nederlaag tegen diezelfde Moskouse ploeg ) en kwam op de laatste plaats. De Spirit of the Game ging in deze divisie naar Ka-pow! uit Londen.

In de Dames divisie staken twee ploegen duidelijk boven de rest van het veld uit, al had er voor nummer drie Lotus uit Zwitserland misschien meer in gezeten. Hun 11-14 nederlaag in de powerpool tegen de latere kampioen Iceni was veelbelovend, maar juist in hun halve finale tegen U de Cologne gaven de Zwitserse meiden niet echt thuis. Ook Cosmic Girls uit St. Petersburg kon het niveau dit keer niet echt bijbenen, hun verliespartijen tegen de top drie waren allemaal erg fors. Met 15-5 pakte Lotus het brons. Achter deze vier ploegen een tweede Russische ploeg, het Moskouse LemonGrass dat de Deense verrassing Copenhagen Hucks, als vervanger van de Woodchicas in het toernooi gelaten, met 15-13 wist terug te wijzen in de strijd om plek 5. Het Berlijnse JinX en YAKA uit Parijs maakten de top 8 vol.

Uiteindelijk stonden twee ongeslagen teams in de finale. Titelverdediger Iceni had alleen iets te duchten gehad van Lotus, terwijl de Duitse kampioen U de Cologne, het team rond sterspeelsters Sara Wickström en Susanne Theimer, drie keer tien tegengoals had moeten toestaan. Twee keer tegen Shout Bologna en tegen Lotus in de semifinale. De eerste helft ging gelijk op, maar in de tweede helft leek Keulen het heft in handen te nemen. Toch wist het ervaren Iceni aan het einde nog de rollen om te draaien. Met 12-10 pakte de Londense ploeg haar tweede achtereenvolgende titel. Nummer 9 Nice Bristols werd de Spirit-winnaar bij de Dames.

In de Mixed divisie was natuurlijk de derde plaats van UFO het voor Nederland mooie resultaat. De Utrechtse overwinning op het verrassend sterke Salaspils uit Letland was een prima prestatie. Deze vooral fysiek en technisch goede Letten gaan we nog vaker zien in de nabije toekomst. Daarachter Cambridge dat in de kwartfinale nog in extremis verloren had van UFO, 14-15. De Engelse nummer 2 drukte met 15-9 het Finse Vaasa Saints naar de zesde plaats en pakte en passant ook de Spirit. De Finnen werden gevolgd door Friselis uit Versailles en het vooral op het strand zeer sterke Corocotta uit Santander.

De finale werd de revanche voor een powerpool-wedstrijd van vrijdag. In dezelfde pool als UFO had het Italiaanse Croccali die eerste match nog met 15-13 gewonnen. De Italianen hadden toch al moeite met Britse opponenten, want in hun allereerste game hadden ze maar net met 15-14 van Dog Eat Disc gewonnen. Maar in de semi hadden ze ons UFO toch redelijk makkelijk weg gezet, 15-10. Tegenstander Bear Cav, al twee jaar de Engelse kampioen, had in haar halve finale Salaspils zonder noemenswaardige problemen opzij gezet en de Britten begonnen furieus aan de eindstrijd. Reeds bij 8-2 was het rust. Maar na de pauze speelden de Italianen uit Fano veel en veel beter en langzamerhand slopen ze naderbij. Het was uiteindelijk echter allemaal ‘too little too late’. Via een 10-7 tweede helft-score werd het 15-12 voor de nieuwe Europese Mixed-kampioen Bear Cavalry.

 

In de Masters divisie was Zimmer, zeg maar de Engelse nationale Masters ploeg, heer en meester tijdens de round robin met gemiddeld zeven tegengoals. Daarachter een drietal teams dat alleen onderling extra punten verloor. Het met twee Groningers opgeleukte Blue Arse Flies werd vierde en verloor vervolgens ook nog eens in universe de strijd om het brons van Ultimate Vibration, volgens Max precies de vervelende ploeg die je juist niet twee keer wilde tegenkomen op zo’n toernooi. UFO Tampere kwam via het driehoekje op de tweede plaats terecht, maar helaas mochten de Finnen en de Engelsen niet hun Masters finale uitspelen vanwege de storm op zaterdagavond. Ook omdat enkele Finse spelers hun terugvlucht op zondagochtend hadden geboekt besloten om die eindstrijd niet meer te spelen en vervolgens werd Zimmer als winnaar van de round robin reglementair tot Europees kampioen uitgeroepen. De Spirit ging naar het Duitse Caracals uit Wuppertal.