Zuiderburen komen met Belgian Ultimate League

Internationaal nieuws

- door Ted Beute -

Dat het Belgische (Open) Ultimate al enkele jaren in de lift zit moge duidelijk zijn. Onlangs bij de Finals in Bordeaux waren zelfs nog drie Open clubteams aanwezig, Mooncatchers (10e), Gentle (16e) en JetSet (24e). Ook hun Junior Open team is al een stuk verder dan het onze, getuige de twee duidelijke Belgische overwinningen op Oranje tijdens EYUC in Keulen en hun 11e plaats in de eindrangschikking, tegenover NL ternauwernood 15e. Onze zuiderburen hebben al een paar jaar geleden begrepen dat er veel en hard getraind moet worden bij de clubs en dat doen ze dan ook. Hun resultaten zijn er naar. ( Hoewel alleen het Brusselse Mooncatchers zich heeft geplaatst voor World’s in Lecco, net als ons enige topteam CamboCakes ).

Toch zijn de Belgen nog lang niet tevreden. Ze hebben kort geleden zelfs besloten om een volgende stap te maken, de oprichting van de BUL, de Belgian Ultimate League. Omdat de Belgische teams elkaar outdoor officiëel slechts op de twee weekenden van het kampioenschap tegen komen ( ‘BUOC’ genaamd ), heeft men bedacht dat vaker contact de sleutel zou kunnen zijn voor verdere groei. Men maakt daarbij van de nood een deugd, want België is – zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk – natuurlijk een klein land met korte reisafstanden.

BUL is dit jaar gestart met drie clubteams in de regio Oost ( Hasselt, Leuven en Brussel ) en drie clubs in de regio West ( Brugge, Aalter en Ghent ). Per regio houdt men een round robin nu in het najaar en eentje straks in het vroege voorjaar, waarbij iedere ploeg twee keer thuis speelt en twee maal uit. Het aparte van het verhaal zit hem in het feit dat er wordt gestreden op een doordeweekse avond, op de trainingstijd en het -veld van de thuisploeg. Met een korte reistijd is dat natuurlijk goed mogelijk. Na afloop van deze twaalf regiowedstrijden zijn er drie finales op 1 maart : eentje om plek 5, eentje om plek 3 en de eindstrijd om de titel. Dit alles als voorbereiding op BUOC dat daarna van start gaat.

De afgelopen week zijn in beide regio’s de eerste matches gehouden, zowel in Hasselt als Ghent ondanks het koude weer zelfs met behoorlijk wat publiek om het veld. De populariteit van BUL blijkt nu al groot ! Volgende week zijn de volgende potten gepland. Uiteraard moet één en ander in maart nog geëvalueerd worden, maar nu al lijkt dit initiatief een daverend succes te worden. Voor 2014 behoort een uitbreiding naar acht clubs tot de mogelijkheden, evenals een Dames League ...

Zie ook http://www.belgianultimateleague.be