Nationale Teams in ... 2015

Nationale Teams

- door Ted Beute -

Komend jaar 2014 is een clubjaar dat zijn hoogtepunt zal kennen in het WUCC, het WK voor clubteams dat wordt gehouden in Lecco, Italië. Voor Nederland gaan daar CamboCakes, UFO Mixed *) en Gronical Dizziness als Masters heen. Daarna in augustus zijn er natuurlijk nog Regionals in Open, Dames en Mixed, die voorbereiden voor de Finals begin oktober in Frankfurt. Het jaar erna, in de zomer van 2015, is er een Europees Kampioenschap voor landenteams. De locatie daarvan is nog niet bekend. Bovendien zal er in 2015 een Wereld Kampioenschap Beach zijn. Ook daarvan is de locatie, noch de precieze datum al bekend.

De Nederlandse dames zijn reeds begonnen met hun voorbereiding voor  het EK 2015. Op 1 december was er een selectietraining, zie het vorige bericht. Met die groep speelsters gaat men reeds het komend voorjaar regelmatig trainen, de eerstkomende training is op zondag 12 januari. Daarnaast worden met die ploeg enkele grote toernooien aangedaan, zoals Tom’s Tourney, Disc Days en Windmill Windup. Volgend najaar zal er dan een definitief selectiemoment komen en het dan gevormde Nationaal Dames Team zal zich vervolgens helemaal richten op het EK.

Voor Open en Mixed ( en Masters ) zijn er nog geen directe plannen in die richting. Wel is de WU langzamerhand op zoek naar twee bondscoaches voor die teams. Coaches die ruime ervaring hebben met top-Ultimate en genoeg draagkracht hebben binnen de Ultimate community. Als aanloop naar het selectiemoment in het najaar van 2014 zullen er komend voorjaar wel enkele zogenaamde Topsportdagen komen voor spelers die graag willen trainen op topniveau. Enkele toppers ( onder andere Erik Doesburg en Jaap van Netten ) zullen die open trainingen verzorgen. De eerste van die bijeenkomsten zal zijn op zondag 12 januari. Let wel, dezelfde dag als de dames.

Inmiddels is er ook een initiatief gestart gericht op het WCBU in 2015. De coördinatoren van het Nationaal Mixed Beach Team van 2013 in Calafell hebben zich gemeld om ook het Mixed Team voor het WK Beach te organiseren. Net als vorig jaar zijn daar selectietrainingen voor en omdat men verwacht dat het WCBU reeds in het voorjaar van 2015 zal vallen, is de eerste selectietraining op zaterdag 18 januari in Zandvoort, de tweede op zondag 2 maart. Dit team gaat tijdens het hele jaar 2014 regelmatig en hard trainen om in 2015 een goed figuur te kunnen slaan op het wereldkampioenschap.

Er zijn nog geen plannen bekend van Open, Dames of Masters teams voor datzelfde WCBU. Als er coördinatoren opstaan om één en ander in goede banen te leiden, worden zij gevraagd zich te melden bij de WU. Eén dezer dagen wordt verwacht dat BULA bekend zal maken waar en wanneer dat komende WK Beach gehouden gaat worden.

*) UFO Mixed is op zoek naar enkele spelers/speelsters die hun team voor WUCC in Lecco kunnen versterken. Hun eerste training is op zondag 19 januari in Utrecht. Neem hiervoor contact op met Roelien Luijt.