Thuisploeg GD na vier jaar verslagen op MartiniCup VI

Ultimate nieuws

- door Ted Beute -

Afgelopen weekend organiseerde Gronical Dizziness voor de zesde keer de MartiniCup in het sportcentrum te Leek. Dit keer geen sneeuwtoestanden buiten en geen Engelse ploegen uit Birmingham, wel een vol veld in beide divisies met Duitse, Belgische en vooral Hollandse deelname. Twintig Mixed-ploegen met twee grote vaderlandse favorieten en zestien Open teams met een op het oog toplaag van zes teams die zouden gaan strijden om de eindzege. Maar zou het één van die vijf uitdagers ook daadwerkelijk lukken om de vier jaar lang ongeslagen GD Legends te verschalken ?

Eén van de charmes van dit grote indoortoernooi is het spelen in twee divisies ... geworden. Om dat te faciliteren houdt de organisatie de twee divisies ook helemaal gescheiden qua speelrondes, zodat meerdere spelers ook echt in twee ploegen kunnen spelen en daarmee hun speeltijd drastisch op kunnen vijzelen. Sommige spelers hadden op zaterdag alleen al tien wedstrijden gespeeld ! Ook het Martini piCkUP-team voer als altijd wel bij spelers die nog wel een extra potje links of rechts wilden meedoen. Deze Open ploeg bestond uit een basis van vier spelers, maar veelal konden ze hun partijen uitvoeren met een complete O- en D-lijn.

In de Open divisie werd op zaterdag het aantal kanshebbers terug geschroefd naar vier. Zowel Fruehsport 0,2 (Keulen) als Huyltimate konden de hoge verwachtingen niet waar maken, al had de ploeg uit Huy (in de Ardennen) ook wel een erg sterke tegenstander. Return of the Bonsai was namelijk een uittreksel van het Open NT dat naar het WK in Sakai is geweest. In pool A was er daarnaast nog een thriller tussen het jeugdige UFO uit Osnabrück en de studenten van Force Elektro die eindigde in 7-7. Na de poolmatches waren er cross-overs 2/3 en daarin kwam het Waterloo van Airborn. De Arnhemmers hadden zich ten koste van het tweede Keulse team opgewerkt tot runner-up van pool B, maar verloren in die extra ronde jammerlijk met 6-13 van Force. Osnabrück, Huyltimate en Fruehsport 0,2 wisten wel hun plekje in de kwartfinales te verdedigen.

Daarna was er voor de nummers 1 en 4 van de pools ook een extra ronde, een soort seedingspot. Voor de favorieten was dit een mooie game op niveau en dat al op dag 1. Bonsai nam het daarin op tegen de Undutchables. De ploeg met buitenlandse spelers die in NL spelen deed er alles aan, maar uiteindelijk ging Bonsai er met de zege vandoor. Op het andere veld was de herhaling van de finale van 2012. De Mooncatchers en GD Legends maakten er weer een waar spektakel van. GD met hoofdman Erik leek de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar aan het einde maakten de Brusselaars laat in de wedstrijd gelijk en wonnen op universe, 11-10.

Op zaterdag was er in de Mixed divisie een vol schema met voor veel teams liefst zes wedstrijden. In de pools liepen de meeste games volgens seed ( hoewel jeugdteam Grut tegen poolhoofd Justine,Tim&deRest met 9-10 slechts net te kort kwam ), zodat kanshebbers als ToBeAnnounced en JT&dR en pretendienten GD 1 en DeineMudderBremen de vijfde ronde een bye hadden. In die cross-overs zat maar één grote verrassing, want NUTS had zich van een laatste pool-seed opgewerkt naar de derde plek in pool C. De Amsterdamse studs deden het ook in die extra ronde erg goed en wonnen verrassend van de Brusselse studenten van ULB. Daarmee veroverde NUTS een plaats in de kwartfinales, de laatste wedstrijd van dag 1.

Terwijl TBA (Utrecht e.o.) en JT&R (Utrecht e.o.) moeiteloos hun quarters wonnen van DJ Dahlem (Berlijn) en het moedige NUTS, werd er op de andere velden harder gevochten. Thuisploeg GD 1 wist uiteindelijk met vier punten verschil CrMUnGch! (A’dam/Haarlem) terug te wijzen, maar de grote surprise zat op veld 4 waar Grut van het als vierde geseede DMB won. Deze combi van Open U20-sterren en U17-meiden behaalde een luid bejubelde 11-10 overwinning en daarmee hun entreeticket voor de halve finales.

Ondertussen zaten veel spelers al aan het eten in de kantine. Daar waren geen rijen en er was genoeg voor iedereen. Meteen na het diner zette een gezellig Gronings bandje de toon van de avond, maar het was uiteindelijk DJ Tristam die de dansvloer op zijn kop zette. Zijn set, een mix van populair-alternatief, viel zeer in de smaak van de aanwezigen en menigeen danste tot half twee of zelfs voorbij 02.00 uur. Het makkelijk partythema, Yoga Ho’s & Workout Bro’s, hielp daar zeker ook aan mee. Dat thema liep voor 15 sterken zelfs door tot en met de yoga-les om 08.00u 's morgens, terwijl de ploeg van Fruehsport 0,5 de hele zondag in zijn party-outfit speelde ...

Die zondag begon met de halve finales van de onderste Open teams, gevolgd door de Mixed-semi’s. Grut dichtte zichzelf kansen toe tegen TBA, maar werd stevig op zijn nummer gezet, 3-10. Dus even uithuilen en daarna de blik op de derde plek voor de jeugdspelers. In de andere halve finale won Justine,Tim&deRest ook makkelijk van Gronical Dizziness. Daaronder (5e-8e) verloor NUTS dik van Deine Mudder, maar dat werd weer gecompenseerd door stadgenoot CrMUnGch! die met 12-5 van DJ Dahlem won.

De Open semi’s waren beide indoorgames op topniveau. De Mooncatchers mochten het opnemen tegen uitdager Undutchables en de Belgen wonnen wel, maar moesten er hard hun best voor doen tegen de moedige ploeg van aanvoerder Ravi. Op veld 2 een Hollands onderonsje tussen Bonsai en de Legends. Het oud-NT speelde iets te afwachtend en kon bovendien Erik niet van scoren afhouden. Zelfs maatje Hylke ( topverdediger in de VS ) zag Erik aan alle kanten voorbij komen om vernuftige assists te gooien of weergaloze scores te vangen. GD won met 11-8.

En zo was het tijd voor de plaatsingswedstrijden. In Open vochten Huyltimate en Fruehsport om plek 7 die werd gepakt door de Keulenaren. Om plaats vijf een rematch tussen Force Elektro en UFO. De ploeg uit Osnabrück had tien spelers en dat maakte misschien net het verschil. De jonge Duitsers wonnen met 10-8 tegen zes Delftse studenten. In de kleine finale stond Return of the Bonsai met 8-10 achter tegen het verrassende Undutchables, maar met een zeer strakke defense pakte Bonsai drie breaks op rij en de zege met 12-10.

In Mixed had NUTS een wat ongelukkige dag. Na hun geweldige dag 1 verloren de NUTS-ers op zondag ook tegen DJ Dahlem en kwam daarmee terecht op plaats 8, toch een verbetering van elf posities ten opzichte van hun seeding. CrMUnGch! speelde zijn beste wedstrijd van het toernooi, maar dat deed opponent Bremen ook. Daardoor werd het voor beide tams een prachtige laatste pot die met 11-9 werd gewonnen door DMB. Gelijkertijd was het ook super spannend tussen Grut en GD 1. Bij 9-9 gingen de ploegen naar universe point en die laatste goal werd gescoord door Basten met een wonderbaarlijke diving catch.

De Open finale werd dus een reprise van 2012 .... en van de game op zaterdag tussen beide ploegen. In het begin gingen de ploegen gelijk op, maar gaandeweg nam GD Legends het initiatief. De Brusselse topscoorder Bure lag stevig aan de ketting bij Erik, zodat Pierre en vooral Arnaud het scoren moesten overnemen. Via vooral Erik en Sjouke leidde GD echter met 12-10. Maar de heerlijke D van Bure op Erik in de endzone betekende de ommekeer. De Mooncatchers scoorden vier goals op rij, natuurlijk vooral via Arnaud, en pakten met 14-12 de titel.

In de eindstrijd van de Mixed-divisie stonden de twee vooraf verwachte teams, TBA en JT&R. TBA nam bij 5-3 een voorsprongetje, maar bij 6-6 stonden de ploegen weer gelijk. Er waren deze hele pot mooie duels tussen Tjeerd en Hylke, Leontine en Sophie, Paula en Justine en tussen Foeke en Erik die wat minder dominant was dan in de Open finale. Moe ? Tot 9-9 werden de punten gewisseld. Bij elke goede actie van NUTS-trainer Rogier sprongen alle NUTS-ers op om hem te huggen, een erg leuke gimmick. Bij 10-9 maakte TBA de break naar 11-9, maar twee goals later stond het weer gelijk. Uiteindelijk kreeg het publiek haar universe punt op 13-13. Tjeerd gooide een ziekenhuis-hammer die Michel met Hylke in zijn nek miraculeus toch nog ving. Daarna sprintte Michel door naar de endzone om Foekes scoober te vangen voor de eindoverwinning. TBA 14-13 !

De Spirit of the Game ging in de Mixed categorie naar UTKA, de Utrechter studenten. In Open ging die prijs gedeeld naar de Undutchables en HVAT, het Henri Veroude Appreciation Team.

Foto’s : https://picasaweb.google.com/martinebootsma/MartiniCup2013Day1Mixed

https://picasaweb.google.com/martinebootsma/MartiniCup2013Day1Open

https://picasaweb.google.com/martinebootsma/MartiniCup2013Day2Mixed

https://picasaweb.google.com/martinebootsma/MartiniCup2013Day2Open

http://renewestenberg.smugmug.com/Frisbee/Ultimate-frisbee/Indoor-ultimate/Martinicup-2013/Action/i-kF77LXc/A