Jeugdcompetitie U19 met heerlijk weer van start in Veenendaal

Jeugd nieuws

- door Daan Remmers -

In Veenendaal was deze zondag 13 april de eerste speeldag van de U19-jeugdcompetitie. Een primeur voor de NFB, want nooit eerder kende Nederland een heuse clubcompetitie voor jeugdteams. Aanvankelijk zou deze eer naar Utrecht gaan, maar door een onverwachte wending moest op het laatste moment worden uitgeweken naar Veenendaal, waar de ervaren jeugdvereniging de Tijgers gelukkig op korte termijn de organisatie voor elkaar kreeg. Het werd een schitterende start van deze competitie waarbij ook de weergoden een handje meehielpen aan de goede sfeer en waar alle kleine organisatorische probleempjes door iedereen samen werden glad gestreken.

Over drie divisies hadden zich vooraf elf teams opgegeven. Helaas ontbrak één prominente jeugdclub, voornamelijk vanwege de komende examen-beslommeringen dit voorjaar. En door de nieuwe opzet moest een team zich committeren aan alle vier de speeldagen tot en met september. Het aantal van elf teams gaf vooraf nog wel hoofdbrekens bij de centrale organisator, maar uiteindelijk heeft men er in overleg voor gekozen de middelste divisie iets kleiner te maken. Daardoor helaas voor drie teams wat minder speeltijd, maar dat zijn nog de kinderziektes van een nieuw systeem.

In de 3e divisie speelden Gronical Dizziness, Disc Devils Twente, Diving Spinners en Crunch 2. Ook al waren deze teams in de laagste divisie geplaatst, toch waren ook hier leuke wedstrijden te bewonderen. Ieder op zijn eigen niveau en in deze divisie waren de meeste spelers U16, wat van tevoren ook de opzet was. Crunch was op deze eerste speeldag getroffen door een personeelstekort vanwege een schoolkamp, maar dat werd creatief opgelost zodat iedereen toch zijn wedstrijden kon spelen. De pot tegen GD om de derde plaats werd uiteindelijk nog een spannend geheel, maar de Groningers wisten dit toch in hun voordeel te beslissen. Diving Spinners werd deze dag duidelijk eerste. De Disc Devils die ook hun eerste twee wedstrijden winnend afsloten, hadden daarmee hun kruit verschoten en verloren de onderlinge ontmoeting met de Almeerse ploeg, waardoor Spinners 3 de volgende keer in de 2e divisie mag uitkomen.

In die 2e divisie dus slechts drie teams : FC Airborn, Jumping Spinners en Vellesan Speedy’s. Bij de eerste wedstrijd tussen FC Airborn en Vellesan Speedy’s  liet de Arnhemse ploeg zich verrassen door de Speedy’s. Het team uit IJmuiden met enkele snelle lopers wist snel een gaatje van twee punten te slaan. Nadat Airborn haar tactiek aanpaste, kwam de ploeg beter in haar spel, maar Vellesan wist de voorsprong net over de finish te trekken, 6-5. De andere twee games lieten zien dat Jumping Spinners duidelijk een maatje te groot was voor deze divisie. Het tweede Spinners-team mag de volgende keer dan ook terecht een divisie hoger spelen.

In de 1e divisie was goed zichtbaar dat het niveau van jeugdfrisbee in Nederland flink is toegenomen. Er waren vooral mooie matches tussen Tijgers, Flying Spinners en Crunch 1, waarnaast het combiteam UFO/Tijgers helaas wat ondersneeuwde. Deze ploeg had er duidelijk hinder van dat de spelers elkaar niet nog goed kenden ( en bovendien misten ze Aran en Lawko ! ) en zakt een divisie naar beneden. De ontmoeting tussen Tijgers en Flying Spinners werd pas in het laatste punt beslist in het voordeel van de ploeg uit Almere, 9-8. Dagwinnaar werd Crunch 1 dat al haar wedstrijden wist te winnen. De komende weken hebben de andere teams de gelegenheid te bedenken hoe ze deze geoliede machine moeten gaan afstoppen. Ik kijk nu al uit naar 18 mei voor dag 2.

 

Foto’s : https://plus.google.com/photos/105675027303324927449/albums/6001885266081247489