Jong Oranje-teams trainen na jeugdcompetitiedag gewoon door

Jeugd nieuws

- door Leontine, Ted, Jeroen en Foeke

Nadat de eerste jeugdcompetitiedag om 14 uur was afgelopen en sommige clubspelers naar huis gingen, bleven de meeste aanwezigen op sportpark De Groene Velden voor de volgende training van de Jong Oranje-teams die druk aan het voorbereiden zijn op het komende Rising High-toernooi en natuurlijk het WJK in Italië.

Na een succesvolle eerste dag in de Damesdivisie van de competitie hadden alle aanwezige speelsters van het U17-team van trainster Leontine de vraag gehad wat ze die dag geleerd hadden. Veel meiden antwoordden daarop dat ze door de diverse zones van de tegenstanders meer waren gaan begrijpen hoe er tegen een zone gespeeld moest worden. En omdat een training aansluitend op een competitiedag niet al te intensief zou moeten zijn, was verder ingaan op zone-aanval een heel mooi onderwerp voor deze training. Bovendien werkte in Veenendaal ook het weer mee met zon en ... een lekker windje.

Eerst werd er echter gestart met wat breintraining : gooien, op één been gooien, met één hand vangen, en dan ook nog met z'n allen Vader Jacob in canon zingen. Vervolgens de hersenen nog wat verder in actie brengen met samenspelen tegen wat bij elkaar verzonnen zones. Daarna werden de lange passes weer getraind, zodat het team in Lecco veel variatie in haar aanval kan gaan brengen. Met je team op diverse manieren zonder turns het speelveld oversteken zorgde voor veel communicatie in de groepjes, met creatieve manieren om aan de overkant te komen. Als afsluiting werd er nog lekker een 7-tegen-7 wedstrijdje gespeeld, wederom met veel zoneverdediging en -aanval. Een lange en best vermoeiende, maar ook erg leuke en leerzame dag.

Het U20 Damesteam van trainer Ted was dit keer geheel in vol ornaat aanwezig. Hulde ! Er was zelfs een extra speelster die mocht proberen zich in het team te spelen, daar deze ploeg nog eigenlijk op zoek is naar twee versterkingen, nu een mogelijk Belgisch duo toch heeft afgezien van deelname. Nadat men in een beginpraatje had overlegd over de laatste mogelijkheden om het team voltallig te maken ging men rustig aan de slag met Zen Throwing, met focus op diverse manieren van werpen. Daarna werd de meiden een ook al Amerikaanse ‘Cutting Tree’ aangeboden. Een zéér vermoeiende sprintoefening waarmee ze zich beter kunnen voorbereiden op de fysieke ongemakken van een lang toernooi. Tot slot werd voor de pauze stil gestaan bij de diverse mogelijkheden van de Verticale Stack als aanval voor deze ploeg.

Na een korte rust gingen de meiden verder met wat ze ook al tijdens de Damescompetitiedag hadden toegepast, namelijk een zone-verdediging met een viervrouwscup. In de kleine partijtjes 3-tegen-4 bleken de aanvallende trio’s echter opeens heel goed gebruik te maken van de weinige mogelijkheidjes die deze iets grotere cup geeft, zodat het geheel verdedigend nog eens goed onder de loop moet worden genomen tijdens een volgende training. Afgesloten werd met een korte partij 6-tegen-6 waarbij beide ploegen op eigen initiatief verdedigend toch weer gebruik maakten van de zone die opeens bij een grote wedstrijd weer veel beter werkte. Een leerzame sessie dus.

Bij U17 Open was de opkomst goed, er waren slechts twee afzeggers. Na de jeugdcompetitiedag begon trainer Jeroen met elke speler in twee woorden te laten zeggen hoe ze zich voelden. De meeste spelers waren best erg moe door competitie, maar hadden wel veel zin. Er werd tijd besteed aan gooitechniek, een endzone-drill en zone-verdediging. Een select groepje moest pulls oefenen. In een gesprek werden afspraken gemaakt over buddies die elkaar tussen de trainingen via whatsapp stimuleren en op de hoogte houden over inspanningen. Bovendien werd afgesproken dat elk buddy-groepje één keer per week een update zou geven aan de hele groep.

In de pauze werd gesproken over de extra training-inclusief-loterij tijdens Rising High en werd vooruit gelopen op de jeugdcompetitiedag op Windmill en het strandtoernooi van Hargen. Daarna speelden de boys een grote pot waarbij het spel soms onderbroken werd door de trainer als daar aanleiding voor was. Aan het einde mocht weer iedereen in twee woorden melden hoe hij zich voelde. De algemene concensus daarbij was : moe maar voldaan.
Nadat de U20 Open na de warming-up rustig was begonnen met een nieuwe zoneverdediging ( de in Nederland beroemde ‘Nieuwe Dijk’ ) waarmee men straks in Lecco het spel van de tegenstanders zal proberen te ontregelen, werd het thema voor de rest van de training ‘Moe worden’. Ook dat zal op het het zesdaagse WJK namelijk een belangrijk item worden. De spelers werden door trainer Foeke afgemat in sprintjes en moesten daarna gericht gooien terwijl ze nog stonden te hijgen. Voor de pauze werd geëindigd met ... nog meer sprintjes.

Na een korte rust werd er vooral gespeeld in een grote partij en dat leverde weer nieuwe inzichten op. Veel krampgevalletjes met als teken voor de meesten dat ze echt nog wat fitter moeten worden en dat ze daar zelf aan zullen moeten werken. Al met al was dit een training waarin naar voren kwam dat er weliswaar goed wordt gebouwd, maar ook dat het allemaal steeds serieuzer wordt.

 

Foto’s : https://plus.google.com/photos/105675027303324927449/albums/6001885266081247489