Vernieuwde Cakes houden goed gevoel over aan Hamburg Rumble

Ultimate nieuws

- door Ted Beute en Koop Reynders -

De Amsterdamse CamboCakes reisden afgelopen weekend naar het noorden van Duitsland voor de inmiddels ‘traditionele’ seizoensopening. De Hamburg Rumble is nu al drie jaar een goedkoop toernooi met een deelnemersveld van aan elkaar gewaagde (sub)topteams en een simpel maar doeltreffend format. Zestien teams beginnen in vier pools van vier ploegen. De beste twee per pool gaan omhoog voor een kwartfinale-bracket, de onderste acht spelen een lower bracket om plek 9. Ook dit jaar bleek er weer veel gelijkheid tussen de ploegen te zijn. Geen enkele club wist zijn pool met drie overtuigende winstpartijen naar zich toe te trekken en slechts twee ploegen ( Hamburg 2 en het naburige Kielstock ) verloren hun drie openingswedstrijden.

De Cakes zijn aan het opbouwen voor het WK clubs in Lecco en kijken ook vast verder naar Regionals eind augustus. Ze zijn vanaf het begin van het jaar al drie keer in de week aan het trainen ( waarvan één fitness-sessie in het Bos ) en hebben de afgelopen tijd een groot aantal nieuwe spelers ingepast in hun rangen. Daarnaast zijn ze onder leiding van hun Amerikaanse trainer Ted Munten bezig met het aanleren en automatiseren van een geheel nieuw Playbook en zoiets gaat natuurlijk met vallen en opstaan, getuige hun resultaten in onderlinge wedstrijden met het ook al vernieuwde èn opgeleukte UFO.

 

In Hamburg begonnen de Amsterdammers slordig tegen thuisploeg Hardfisch, toevallig ook het team waartegen men het jaar daarvoor was geëindigd ( en toen met 15-12 had gewonnen in de stromende regen ). Maar met een slappe defense, afwachtende cutters en te statische handlers verloor men deze eerste pot gewoon terecht met 15-7. De tweede match tegen het Poolse Mojra was van een heel ander niveau. Tegen het Warschau-deel van het vorig jaar verrassende Uprising ( een combi die nu uiteengevallen is ) speelden de Cambo’s een erg goede eerste helft die met een 8-6 voorsprong werd afgesloten. Na de pauze werd het spel zwanger van de turn-overs, doordat beide verdedigingen supersterk waren. De Polen deden er nog een stapje bovenop en wisten vier keer te scoren. De Cakes moesten helaas een antwoord schuldig blijven, al voelde dat voor de spelers zelf helemaal niet zo. Ondanks het 8-10 verlies was het de beste wedstrijd van het seizoen so far. De laatste poolgame werd goed gewonnen tegen de ploeg uit Kiel die net een maatje te klein was voor de Mokummers, 13-10.

Met de derde plek in de pool en zonder recoveries waren de CamboCakes veroordeeld tot de onderste helft van het schema en daarin mochten ze tenslotte in de laatste wedstrijd van de dag aantreden tegen FWD>> uit Oostenrijk. Ook deze ploeg was vorig jaar –ook als combi- een verrassing, maar ook dit team concentreert zich nu op haar eigen spelers waarmee men in de Alpen-competitie wil gaan meedoen voor de prijzen. De ploeg uit onze hoofdstad speelde weer een goede pot waarin ze liet zien dat ze gedurende de dag vet vooruit was gegaan. Er was duidelijk een groot verschil in niveau te constateren tussen de eerste en deze laatste wedstrijd. Er werd hard gewerkt en veel geleerd en via een goede team-effort werd het een verdienstelijke 11-14 nederlaag. Daarna kon men met een goed gevoel naar het eten.

Op zondag begonnen de Cakes met hun halve finale tegen Fruehsport, in het verleden al vele malen tegenstander. De Keulenaren hadden op zaterdag ternauwernood verloren van de Crazy Dogs ( al jaren de Zwitserse nummer drie achter FAB en Freespeed ) en waren klaar voor de ploeg uit Amsterdam. Maar niets was minder waar. De Cambo’s gingen verder waar ze de dag tevoren waren gestopt en lieten zien dat ze inmiddels dit soort ploegjes wel voorbij zijn. Hoewel er in de tweede helft nog genoeg drops en throwaways waren, wilde de Keulse ploeg deze match gewoon niet winnen. Met 12-8 behaalden de Amsterdammers hun tweede overwinning van het toernooi. Die goede lijn werd voortgezet tegen laatste tegenstander Kielstock. Een rematch dus, maar dit keer ging het toernooi-gezegde totaal niet op. Met twee mooie breaks was de eerste helft voor de Cakes, maar de Noordduitsers kwamen terug tot 8-8. Daar bleef het bij. De defense kreeg het opeens op zijn heupen en met 14-8 werd het vroegere Tequila’s aan de Mokumse zegekar gebonden en konden de Nederlanders spelers met een zeer voldaan gevoel beginnen aan de lange thuisreis.

Met hun finaleplaats liet het Stuttgartse 7 Schwaben zien dat ze misschien weer een beetje op de terugweg zijn ( na hun goede vorm en finaleplek van Windmill 2012 ), al wonnen ze deze eindstrijd niet, want toernooiwinnaar werd Catchup dat daarmee voor de zoveelste keer liet zien dat het Oostenrijkse Ultimate flink in de lift zit. Ook de Spirit ging -net als vorig jaar- naar Catchup en dat is natuurlijk een prachtige prestatie voor de club uit Graz.