Joost Doesburg in finale Paganello

Internationaal nieuws

- door Ted Beute -

Over het Paasweekeinde was traditiegetrouw het grote, internationale beachtoernooi in Rimini, dit keer met thema ‘Mamma Mia!’. Hoewel, de laatste jaren heeft Paganello steeds meer concurrentie gekregen en loopt de inschrijving niet meer zo soepel als voorheen. Waren nog maar een paar jaar geleden alle plekken ( 48 Open, 20 Women en 24 Mixed teams ) reeds in december vergeven, nu in 2014 wilde de organsiatie op het laatst zelfs extra teams lokken zonder teamfee te hoeven betalen. Met 22 Open, 10 Dames en 17 Mixed-ploegen was deze editie een stuk kleiner dan men van Paga gewend is en ook menig Amerikaans en Europees topteam ontbrak op het appèl. Toch werd het weer een lekkere aflevering op de stranden aan de Adriatische Zee... met een Hollandse verrassing.

In de Open divisie was al vrij snel duidelijk dat meervoudig kampioen UTI zichzelf naar de finale zou spelen. De Brits-Zwitserse combi, ook nog versterkt met een Canadese topspeler, had in de voorrondes geen problemen en versloeg in de semifinale vrij eenvoudig CUSB La Fotta uit Bologna, 10-6. De andere halve finale was veel spannender. Favoriet SeXXXpensive, het internationale gezelschap van Paga-veteranen, moest het daarin opnemen tegen het nieuwe Gung-Ho. Dit Gung-Ho was een mix van veel jonge Oostenrijkse en Zwitserse sterren-in-wording, een Belg, een Portugees, een Brit en ... Joost Doesburg van UFO. De jonge internationale ploeg wist deze semi via sterk spel, gelardeerd met veel mooie hucks, met 12-10 naar zich toe te trekken.

In de tweede ronde hadden UTI en Gung-Ho elkaar al ontmoet en dat was in een deceptie voor GH afgelopen, 6-13. Maar in hun tweede onderlinge partij speelden de jongelingen fris van de lever. Ook in de eindstrijd speelde handler Joost een goede, gedegen pot. Natuurlijk werd de match live gestreamd, dus thuis keken veel bekenden mee. Hoewel de tegenstander met ervaren spelers van topclubs als Clapham, Flying Angels, Freespeed èn GOAT de overhand bleef houden, werd het dit keer een veel spannender game. Pas bij 14-11 mocht UTI haar vijfde Paga-titel bijschrijven.

In de Dames divisie wist titelhouder Super Hot Pot, het internationale gezelschap met veel Engelse en Zwitserse speelsters, uiteindelijk vrij makkelijk haar titel te verdedigen. Het Russische Lemon Grass ( vierde na de round robin ) dat zich verrassend in de semifinale had ontdaan van het Duitse HEU, was in de finale geen partij voor SHP. Nadat de ploeg uit Moskou eerder al met 6-15 van de internationale combi had verloren, werd het in de eindstrijd 13-7 voor Super Hot Pot, hun vierde titel in vijf jaar. Een rematch tegen HEU, het enige team dat van SHP had gewonnen, was waarschijnlijk een mooiere finale geweest.

In de Mixed divisie toch een Amerikaans team, meervoudig winnaar Horned Melons. De ploeg uit Philadelphia had het gehele toernooi weinig te duchten van haar opponenten. Reeds in de pool had men gewonnen van latere finalist Poughkeepsie uit GB, 10-7. De Melons gingen in de semi makkelijk met 10-6 over het Duitse Mainzelrenner heen. De ander halve finale was een thriller. In deze geheel Engelse match kon oud-kampioen Poughkeepsie pas in universe point winnen van Shocker, ook al zo’n Paga-bekende. De eindstrijd ging vrijwel identiek aan hun poolgame. De Engelsen deden hun best bij te blijven, maar konden het de Amerikanen nooit echt moeilijk maken, 12-9. De vierde eindoverwinning van HM, maar pas de eerste sinds 2006.