Bijrol voor CamboCakes en GD op heerlijk Tom’s Tourney

Ultimate nieuws

- door Ted Beute -

Deze eerste drie dagen van mei was de 18e aflevering van Tom's Tourney in Brugge, één van de grootste grastoernooien van Europa. Op donderdag begon het heerlijk zonnig, hoewel er later die dag ook een paar keer wat regen viel. De twee dagen daarna was er vooral veel wind, maar gelukkig bleef het het droog en af en toe liet de zon zich weer zien. Als altijd was het evenement strak georganiseerd door TD Glenn en zijn Freezzz Beezzz-crew van vrijwilligers die onder andere het eten en de verkoop van de versnaperingen voor hun rekening namen. Opvallend detail was het komische ( en knappe ! ) optreden van het trio Cirque Democratique de la Belgique op donderdagavond na de BBQ, dat het publiek heel goed bespeelde.

Traditiegetrouw zijn er op TT twee Open divisies, op niveau ingedeeld, en een Damesdivisie. Voor Nederland kwamen er in totaal vijfeneenhalf team in actie. In de Open divisie 1 waren dat de CamboCakes en de Masters van Gronical Dizziness, beide in voorbereiding op World’s. In de tweede Open divisie hadden UTKA en nog een GD-team zich een plekje veroverd, hoewel dat tweede Groningse team deels versterkt werd door enkele Amsterdamse jeugdspelers. In de Damesdivisie speelde de ploeg Dutch National Ladies, wat volgend jaar het geraamte moet vormen van het NT, en tenslotte was er het team TILT waarbij een groot aantal ervaren vaderlandse speelsters mee deed.

In Open 1 waren de 24 teams uit België (3), Frankrijk (5), Duitsland (6), Italië (3), Zwitserland (3), Engeland (1), Denemarken (1) en ons land verdeeld over zes pools van vier ploegen en daarin hadden beide Nederlandse deelnemers het zwaar. Op donderdag viel er geen enkele Hollandse overwinning te noteren. Wel goed spel van de Cakes tegen topper Bad Skid (7-15) en tegen ‘angstgegner’ Iznogood (9-10). Voor GD was de 9-15 nederlaag tegen Wall City het beste resultaat van die dag.

Op dag 2 begonnen beide kemphanen tegen elkaar in de twee ronde. Vooraf hadden enkele Groningers goede hoop en dat vertaalde zich in een 6-5 tussenstand voor de Cambo’s, na 6-3. Even leek Gronical Dizziness het heft in handen te nemen, maar de Amsterdammers stelden orde op zaken. De uiteindelijke 13-6 overwinning viel wat groot uit, maar CC had verdiend gewonnen. De Groningse ploeg putte moed uit hun goede spel en maakte het zeer spannend tegen Hardfisch, maar kon het net niet afmaken, 10-11.

De Cakes speelden een minstens zo heftige pot op het veld daarnaast tegen Solebang. In deze rematch ( door het schema had men ook op donderdag tegen de Zwitsers gespeeld ) scoorden beide teams alleen maar downwind-punten, hoewel de Mokummers enkele keren dichtbij een upwinder waren. In het universe point begon men met schijfbezit, maar was het plotseling de ploeg uit Cham die met een eerste upwinder de wedstrijd beslisten. Belust op revanche maakten de CamboCakes daarna hardfisch af, 11-4. GD verweerde zich prima in haar derde match, maar wist een nieuwe nederlaag niet af te wenden, 6-9. Ook in haar kwartfinale had de noordelijke ploeg het moeilijk met al die hardrennende, jonge tegenstanders. Het werd 5-10 tegen JetSet. De Cakes daarentegen lieten zien dat ze op de goede weg zijn met hun nieuwe ploeg. Tegen Wall City kwamen ze nooit echt in de problemen, 11-7.

Op zaterdag was er wat minder wind en dat vond niemand erg na een dag met veel zonespel. De Cakes moesten eerst tegen JetSet en het werd een thriller. De Leuvense ploeg stond 7-6 vóór toen het eindsignaal ging, maar de ploeg uit de hoofdstad wist de laatste goal te scoren. In het universe punt kregen de Amsterdammers zeker vijf keer schijfbezit, waarvan drie keer in de redzone, maar wisten de breaks niet te converteren. Uiteindelijk deden de Belgen dat wel, 7-8. Door een speling van het lot mocht men daarna voor de derde keer tegen Solebang, maar dit maal werd er wel gewonnen, 9-5. De Cambo’s sloten daarom met de 19e plaats en een goed gevoel af.

Gronical Dizziness speelde haar semi tegen Berlijn. Met hernieuwde krachten bleven de Groningse Masters goed bij, maar uiteindelijk besliste Wall City de game met 11-8 in haar voordeel. Dat bracht GD in haar laatste wedstrijd tegen Friselis. De Franse nummer twee was hier op TT zeker niet met haar beste ploeg aanwezig en had net als Gronical al haar duels verloren. Maar de Groningers lieten zien dat ze niet als laatste wilden eindigen. Met een duidelijke 13-6 pakten ze hun eerste overwinning en zo eindigde het toernooi voor hun toch nog op een fijne manier. Die laatste match zal de lange thuisreis ook een stuk makkelijker hebben gemaakt.

De prijzen in deze elite divisie werden verdeeld door de Europese topteams. Op vrijdagmiddag tijdens de kwartfinales vielen daar al de eerste echte klappen. Tijdens de spannende herhaling van het Zwitserse kampioenschap verloor Flying Angels met één punt van rivaal Freespeed in een zeer fysieke wedstrijd. Tijdens de herhaling van het Duitse kampioenschap op veld 1 werden de Heidees weg gevaagd door Bad Skid. ( In de quarters van plek 9-16 was de herhaling van het Belgisch kampioenschap waarin Gentle makkelijk won van Mooncatchers. ) De 22 Frizzly Bears wonnen ook vrij eenvoudig van 10 overgebleven Cotarica's. Alleen in de vierde kwartfinale was een behoorlijke verrassing : Frans kampioen Tchac liet zien dat ze nu echt de weg naar boven hebben gevonden en wees drievoudig toernooiwinnaar CUSB Bologna met 9-6 terug.

De semifinales op dag 3 werden gewonnen door de twee overgebleven toppers. Freespeed was een maatje te groot voor Tchac en Bad Skid had het heel even moeilijk met de landgenoten uit Aachen, maar uiteindelijk was hun overwinning nog vrij duidelijk. De eindstrijd tussen BS en Freespeed werd een waar huckfeest. De ene huck na de andere lay-out kreeg de toeschouwers op de banken en de stoelen en die vonden dat niet erg, want met de wind was het nog best fris om te kijken. De twee teams gingen lange tijd gelijk op, maar aan het einde waren de Duitsers net iets slimmer, 14-12. Bad Skid kampioen !

Foto’s van Martine Bootsma

Dag 1 : https://plus.google.com/photos/105675027303324927449/albums/6008901590744164401

Dag 2 : https://plus.google.com/photos/105675027303324927449/albums/6008932904518991297

Dag 3 : https://plus.google.com/photos/105675027303324927449/albums/6009322115956616209