NT Mixed Beach D-CUB wint toernooi van Bibione

Nationale Teams

- door Marieke Buijs -

“In German we would say : We still had a bill to settle,” aldus Rü Veitl, geestelijk vader van het Duitse nationaal team, in de huddle na een heftige wedstrijd tegen het Nederlands team. Nou, in het Nederlands zeggen we dat ook, na de 11-3 en 13-1 nederlaag die D-CUB een jaar eerder op hetzelfde strand tegen hetzelfde team leed. Au ! Op het EK speelden we - oh opluchting - niet in dezelfde pool en dus is dit de eerste gelegenheid waarbij de twee teams elkaar weer treffen.

D-CUB is met negen man - iets meer dan de helft van de vers gemaakte selectie - in Bibione en heeft tot de wedstrijd tegen de Duitsers weinig weerstand gevoeld. Het Slowaakse Mental Discorder is de enige uitblinker in een stroom aan mid-level Duitse en Oostenrijkse teams. We staan op dag drie dus ongeslagen tegenover onze Duitse Angstgegner. Een episch eerste punt dat Sandsturm uiteindelijk weet binnen te halen, belooft niet veel goeds, maar de druk van hun D waar we een jaar eerder onder bezweken, voelen we dit keer niet zo. We hebben veelzijdige spelers en een dynamische aanval, waarbij de disc snel rond gaat en we relatief soepel de endzone in spelen. Onze D is het hele weekend al intens en forceert de één na de andere fout bij de Duitsers. De wedstrijd eindigt 9-4 en weg is ons Duitsland-trauma.


Captain Michiel spreekt ons na afloop toe : “I'm f***ing proud of us ! Maar nu wil ik dat jullie twee dingen doen. Eén : ik wil dat jullie dit gevoel vasthouden en meenemen naar Dubai, dat jullie weten waar we toe in staat zijn als we er hard voor werken. En twee : ik wil dat jullie blij zijn, maar niet al te blij, want nu wil ik ook gewoon de finale spelen.”

En zo geschiedt. Een stormachtige kwartfinale en een sterke rematch tegen Mental Discorders in de semi brengen ons naar de finale tegen het Beierse Zamperl, een zeer ervaren en tevens ongeslagen Mastersteam. Met behulp van een stevige wind en een sterke sideline trap maken ze het ons erg moeilijk. De wedstrijd gaat gelijk op en in no-time schalt het “Five minutes left !” uit de speakers. Uiteindelijk komt het aan op een universe point, waarbij D-CUB tegen de wind in en op D begint.

Hilco maakt die D in de endzone. Tergend langzaam, met eindeloos veel worpen spelen we de disc vervolgens het veld op, tot we op driekwart muurvast staan op de benedenwindse zijlijn. Luzia crasht ternauwernood de cup, vangt de schijf en vuurt hem meteen op de endzone af, waar Hilco zich juist uit de voeten maakt. Maar hij stort zich achter de schijf aan, grist hem voor zijn verdediger weg en landt met de overwinning in handen veilig in het zand. BAM ! Gewonnen ! En tweede in Spirit, zo blijkt later. Een goed begin op weg naar het WK.