Schijvenkunde

Opinie

- door Ted Beute -

Al sinds de jaren negentig is de Discraft Ultrastar de standaard in Ultimate. Iedereen wil gooien met een Ultrastar en sommige spelers zijn daar zelfs vrij star in, ‘ultrastar’. Want de WFDF en ook USAU hebben reeds een aantal jaar geleden meerdere wedstrijdschijven officiëel goedgekeurd, zo bijvoorbeeld ook de Daredevil Gamedisc. Deze Daredevils uit Canada worden de laatste jaren ook in ons land veel gebruikt.

Het Amerikaanse Discraft – momenteel ’s werelds meest bekende merk – heeft in 2013 de tender verloren voor het mogen produceren van de officiële frisbee voor de MLU, de tweede semiprofessionele league in de VS. Die MLU disc, de Pulsar, wordt geproduceerd door Innova, voorheen voornamelijk bekend als makers van Disc Golf schijven. Die Pulsar is inmiddels ook goedgekeurd door de WFDF als wedstrijdschijf en haar vorm is vrijwel identiek aan die van de Daredevil, hoewel ze beide op één detail verschillen van de bekende, aloude Ultrastar.

Ultimate ontwikkelt en ook de frisbees veranderen. Verschillende fabrikanten zijn continu op zoek naar een vorm die net weer iets beter is dan hun vorige mal. Dat moet ook, want met één mal kun je slechts een beperkt aantal frisbees produceren. Alle merken veranderen hun mal en daarmee hun vorm dus periodiek. Dus, bestaat er eigenlijk wel één Discraft Ultrastar ?

Inmiddels werkt Discraft al met twee verschillende mallen. Eén nieuwe mal, een kopie van de Daredevil, voor de Noord-Amerikaanse markt. Deze mal lijkt daarmee het meeste op de nieuwe MLU disc, want Discraft kan natuurlijk niet achterblijven als het gaat om de nieuwste ontwikkelingen. Ze hebben ook nog de oude mal in gebruik, die ze eigenlijk alleen voor de Europese markt gebruiken. In Europa worden we dus nog ‘opgescheept’ met de oude vorm, omdat wij Europeanen door Discraft worden ingeschat als wat meer behoudend.

Dat doet de vraag rijzen of er dus eigenlijk wel één standaard frisbee is voor Ultimate. Het antwoord daarop is een volmondig Nee. Behalve Daredevil en Innova produceren inmiddels ook de Chinezen goede wedstrijdschijven van de merken Yikun Sports en Ching Sports. Zelfs in landen als Turkije en Nieuw-Zeeland zijn er nu goede frisbees in productie. Ondertussen maakt het aloude Wham-O nog steeds frisbees, maar die lijken tegenwoordig van wat inferieure kwaliteit. Ook het merk Eurodisc maakt schijven van een net iets te hard plastic, schijven die nauwelijks tijdens wedstrijden worden gebruikt, al ziet men ze vooral veel in Duitsland.

Wat gaat de toekomst ons brengen ? Te hopen valt dat de (Oosterse) concurrentie zal leiden tot goedkopere discs, want de kleine wijzigingen aan een mal zullen de doorslag niet meer geven. Tenminste, als de meeste Europeanen nu eindelijk eens van hun Discraft ‘stokpaardje’ willen en durven afstappen. En wie weet, als Ultimate ooit Olympisch wordt en de grote merken zich ermee gaan bemoeien, dan krijgen we waarschijnlijk iedere Olympische cyclus een nieuwe mal en zogenaamd een ‘verbeterde’ frisbee.

Alle WFDF-approved Ultimate wedstrijdschijven :

- Aotearoa Ultimate Disc

- Ching Sports Ultimate

- Daredevil Gamedisc

- Destiny Discs Floater

- Discraft Ultrastar

- Innova Pulsar

- Wham-O 90 Mold

- Wham-O The Tool

- Yikun Sports Ultipro