Frisse 2e competitiedag met veel wind en regen

Ultimate nieuws

- door Ted Beute -

Deze zondag was de tweede speeldag van de Outdoor-competitie en het was over de hele linie koud, vochtig en zeer winderig. Maar na een voorgaande dag en nacht met veel regen hoefde er gelukkig nergens een divisie te worden gecanceld, hoewel daar soms kunstgras als uitwijkplek voor nodig was. Langzaam sijpelen de eerste uitslagen binnen, dus volgt er nu een rondje langs de velden. Van de divisies waarover geen informatie binnen was, kon nog niet worden geschreven.

De 2e Damesdivisie ging op herhaling in Veenendaal. Degradant BFrisBee2’s won haar eerste pot tegen FreeBees, maar moest daarna twee keer het hoofd buigen. Zowel de zone van WAF als die van Crunch 2 was te veel voor de combi uit Nijmegen en Delft, hoewel men in de laatste game tegen Amsterdam slechts met één goal verschil verloor. Ook de U20-ploeg onder de naam FreeBees had veel moeite met de zones van de tegenstanders, hoewel hun eigen zonedefense - wanneer hij eenmaal stond - ook erg succesvol was. Doordat scoren nog lastig bleek met dit weer, bleef FB voorlopig zonder overwinningen. WAF had pech dat hun zone in de eerste pot tegen Crunch nog niet goed liep. Die match ging dan ook kansloos met 2-6 verloren en samen met de twee opeenvolgende winstpartijen pakten de Amsterdamse meiden van Flow hun welverdiende promotie naar de 1e divisie.

 

In die 1e divisie in Amsterdam had thuisploeg Crunch 1 het erg zwaar. De speelsters van Wolf moesten vandaag drie nederlagen slikken en passeren daarmee hun clubgenoten ... naar beneden. Promovendus Airborn, de U17-ploeg van speler-coach Leontine, deed het één stapje omhoog erg goed. De door een paar ouders met shirts gesponsorde ploeg ( omdat de nationale GAIA-outfit pas over een maand komt ) won met 7-5 van Crunch en na een 8-9 achterstand ... ook met 10-9 van Gronical Dizziness. Wauw ! UFO pakte vandaag weer drie duidelijke zeges en mag al voorzichtig een beetje naar het landskampioenschap lonken.

In de Open 5e divisie te Delft wonnen zowel Gronical Dizziness 2 als Flying High hun eerste twee wedstrijden, al ging dat bij GD tegen UltiMaas slechts met het kleinst mogelijke verschil, 9-8. Thuisploeg Force Elektro 2 kon zich na twee dikke nederlagen goed oprichten in de derde match die de degradatie zou beslissen. Misschien had UltiMaas te veel gegeven in haar tweede game, maar tegen de Delfter studenten konden de Maastrichtse studs niet meer dan vijf punten scoren, 5-9. Het promotieduel tussen Flying High en GD was super spannend. De Tilburgse ploeg maakte haar sterke dag compleet met een mooie 10-8 winst en de bijbehorende stap omhoog.

De 4e divisie speelde in Almere en de jonge thuisploeg haalde daar behoorlijk uit tegen haar beide Utrechtse opponenten, 13-5 en 15-1. Slechts tegen de uiteindelijke nummer twee R’Damnit kwamen de Spinners niet in de dubbele cijfers, maar ook die overwinning was ruim, 8-2. Daarmee pakt de Almeerse ploeg zelfs zonder voorman Basten zeer verdiend de promotie. Rotterdam won haar andere twee matches wel makkelijk, zodat de degradatiestrijd hier ging tussen UFO 2 en UTKA. In de stadsderby tussen burgers en studenten wist de eerste ploeg de bovenhand te houden. Met een 7-4 nederlaag werd UTKA ( met veel speelsters ! ) naar de 5e divisie gestuurd.

De teams uit 2e divisie ontmoetten elkaar in Wageningen. Crunch 2 begon daar nog zo mooi met een heerlijke Callahan van Noot tegen Force Elektro 1, maar dat kon de uiteindelijke 4-15 nederlaag niet tegen houden. De Amsterdammers deden het beter tegen Airborn, want tot 10-10 stond het gelijk. De Arnhemmers wisten echter de laatste twee goals te scoren. Ondertussen had WAF ook haar beide wedstrijden verloren, zodat hun laatste pot tegen Crunch om degradatie ging. De Wageningse studs stonden halverwege met 6-3 voor, maar toen werd het Crunch-time. Met een laatste krachtsinspanning won de ploeg uit de hoofdstad met universe point. Eervolle vermelding van de Amsterdammers voor de geweldige Spirit van de WAF-fers. De promotiestrijd was dus het duel tussen FE en Airborn. Met tussenstanden 4-0 en 10-4 leek de Delftse ploeg moeiteloos op weg naar de winst, maar opeens wisten de Ernummers vier punten op rij te scoren. Daarna was de pijp leeg en maakte Force het karwei af, 12-9. Daarmee jojo-en de Delftse studenten terug naar de 1e divisie.

In die 1e divisie te Utrecht was het allemaal wat minder duidelijk dan op dag 1. Misschien kwam het door nieuwkomer Disc Devils Twente ( opgeleukt met Foeke ), maar er was meer spanning in alle duels en er waren minder grote uitslagen. Toch wisten zowel UFO 1 als Crunch 1 hun eerste twee games te winnen, al hadden de Cakes daar in hun tweede pot tegen Gronical Dizziness 1 wel een universe point voor nodig. Het venijn zat in de staart. De Amsterdamse Cambo’s waren gebrand op een goed resultaat tegen UFO na meerdere verliespartijen dit voorjaar en ze wisten het de Domstedelingen vandaag heel moeilijk te maken. Bij 11-11 was het tijd en dus ‘doublegamepoint’. Dat ging dan nog wel naar de ervaren Utregse ploeg, maar Crunch mocht zeker tevreden zijn over deze wedstrijd. In de strijd om de degradatie lieten de Groninger Masters zich de kaas van het brood eten door DDT. De Tukkers wonnen met 13-10 en sturen GD daarmee naar de 2e divisie ...

Ware het niet dat de twee hoogste divisies op dag 3 met een iets ander format verder gaan. De acht partijen uit deze twee pools worden gemixed in een 1A en 1B divisie, zodat de teams uit de 2e divisie allemaal ook eens mogen uitkomen tegen de vaderlandse topploegen. De hieruit voortkomende uitslag is dan de basis voor het kwartfinale-bracket van dag 4. Op die laatste speeldag ( één week na Windmill Windup op sportpark De Eendracht in Amsterdam ) wordt dan na semifinales het landskampioenschap beslist in een heuse eindstrijd. Na de uitslagen van vandaag lijkt dat spannender te worden dan ooit.

Foto's 1e divisie : http://renewestenberg.smugmug.com/Frisbee/Ultimate-frisbee/Outdoor-ultimate/Dutch-competition/Competitiedag-11-mei-2014-1e-d/

Foto’s 2e divisie : https://plus.google.com/photos/105675027303324927449/albums/6012264556777976961