-
Wil je zelf als coach/trainer ook profiteren van deze enorme bron aan kennis en ervaring rondom sporten met jeugd? Volg hier gratis de ICK Essentials training.
-
Willen jullie meer meiden op jullie club? Laat je hier inspireren door deze 3 whitepapers.
Eind september 2023 was er op Papendal de jaarlijkse conferentie. Ik mocht proeven aan de vele lessons learned rondom het coachen van kinderen en in het bijzonder meiden.
Het volgende heb ik geleerd:
Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen beweeg behoeften. Een trainer/coach heeft andere vaardigheden nodig bij lagere school kinderen dan bij pubers:
- 0-4 jaar in veilig omgeving leren bewegen
- 5-12 jaar ontdekken van sporten wat kan
- 13-18 jaar wat motiveert je om te blijven sporten
Vroege ervaringen rondom sport en bewegen, geven een belangrijke intrinsieke motivatie om wel of niet te blijven sporten. Dit maakt het belangrijk om met jonge sporters vooral te richten op plezier van het bewegen en het plezier van het ontdekken en leren van bewegingen op zich en niet op de beste worden of winnen.
Tot en met 12 jaar bepalen eigenlijk de ouders of het kind naar sport gaat en welke. In Nederland staat zwemmen op nr. 1. De regel is eerst leren zwemmen dan andere sporten. Vanaf 12 jaar kiezen de kinderen steeds meer zelf hun sport. Dit is ook het moment dat veel kinderen stoppen met sporten. De coach/trainer is 1 van de top 3 redenen. Deze sluit vaak niet aan bij de behoeften van pubers. De coach is te directief, terwijl de pubers behoefte hebben aan autonomie.
Basketball maakt mooi gebruik van deze nieuwe fase, met hun slogan ‘Basketball is de eerste sport die jezelf kiest’. Dit zouden wij als frisbeesporten ook mooi kunnen gebruiken.
Voor beginnende spelers is veel contact met de bal of frisbee in ons geval belangrijk. Zorg daarom voor kleine velden met weinig spelers, zodat iedereen mee moet doen. Bv. 3x3 basketball of hotbox bij het frisbee. Zorg voor veel bal of frisbeecontact.
Geef complimenten als spelers iets nieuws uitproberen en falen. Zonder falen leren we echt niet. Leer ze stralend falen.
Voor pubers is het belangrijk dat ze binnen een veilige heldere gestructureerde training, autonomie krijgen. Bv. hoe en gestructureerde training met autonomie (keuzevrijheid) er uit ziet:
Warming up/Oefeningen/Rust/Oefeningen/Cooling down. Binnen elk blok krijgt elke speler een aantal keuzes om te doen, bv. een rustige wandel oefening of een sprint oefening. Als je dan veel energie hebt, kun je wat anders kiezen dan na een zware schooldag.
Meiden worden voor het eerst ongesteld, dit geeft veel ongemak en mogelijk schaamte. Zorg voor vooraf bepaalde momenten dat ze gewoon naar het toilet kunnen gaan. Dit geeft veiligheid en autonomie. En heel simpel vermijdt een witte sportclubbroek.
Veiligheid is belangrijk bij pubers, omdat ze intern nieuwe emoties ervaren, die ze nog niet kunnen plaatsen en hun blik in de wereld van IK naar WIJ verandert. De vraag hoor ik erbij is opeens belangrijk. Realiseer je dat zowel de goede speler als de slechtste speler twijfelt of ze wel bij de groep horen.
Dit gaan pubers overigens niet laten zien. Hun koppige, zuchtende blikken die je als trainer ervaart, zegt niks over wat ze van binnen ervaren. Dit kan verveeldheid zijn, frustratie of onzekerheid. Tegelijkertijd raken pubers makkelijk verveelt EN staan ze open voor creativiteit.
Hou oefeningen simpel (dit zorgt voor veiligheid) en zorg vooral ook hier voor plezier van het bewegen en ontdekken van een nieuwe beweging. In plaats van focus op presteren.
Tenslotte specifiek voor meiden is sociale interactie belangrijk, zorg dat daar ruimte voor is. En blijkbaar zijn meiden helemaal gek van merchandise.
Gaan je als trainer of als club iets met het materiaal van ICOACH Kids doen? Laat het ons weten, wat je ervaringen zijn. We leren graag van je!
Sylvia van Nierop