Wat is Cityleague
Een Cityleague is lokaal en volwaardig Ultimate toernooi voor incidentele spelers dat afgewerkt wordt in een aantal avonden. Het richt zich op de aspecten van Ultimate die het zo’n uitzonderlijke sport maken:
- Sport: Hoe spectaculair Ultimate als teamsport is wordt ervaren door direct in een team wedstrijden te spelen, maximaal 5 tegen 5.
- Sfeer: De sfeer van Ultimate wordt bij Cityleague gecreëerd door de toernooivorm in combinatie met bijvoorbeeld een barbecue of borrel.
- Verantwoordelijkheid: Bij Ultimate zijn de spelers zelf voor alles verantwoordelijk. Binnen Cityleague wordt daarom bijvoorbeeld ook van spelers verwacht dat zij zelf teams samenstellen.
Wat doet de Cityleague coordinator
Een Cityleague wordt georganiseerd door een lokale vereniging. De NFB ondersteunt daarbij op de volgende manieren:
- Ontwikkelen van het Cityleague concept
- Reclame maken voor en communiceren over Cityleague
- Stimuleren van verenigingen een Cityleague te organiseren
Veelgestelde vragen
Opzet Cityleague
Wat is de ideale teamgrootte voor een Cityleague?
Het wordt aanbevolen 5 tegen 5 te spelen. Voor beginners is dit overzichtelijker dan 7 tegen 7. Er is meer ruimte en iedereen wordt meer bij het spel betrokken.
Wat is de ideale veldafmeting voor een Cityleague?
Lengte: 64m (voetbalveld breedte)
Breedte: 22.5m
Endzone: 13m
Brick: 10m
Met deze afmetingen kun je 3 velden in de breedte van een voetbalveld neerleggen. Het veld is naar verhouding breed om ook te kunnen scoren met breedtecuts of zoneverdediging (veel beginners spelen zoneverdediging, omdat ze dat vanuit voetbal of hockey ´normaal´ vinden). De endzone is naar verhouding vrij diep, en ook nog dieper gemaakt na de ervaringen met Right to Play outdoor 2012. Dit om scoren gemakkelijk te maken en het aantal turn overs in een punt te verkleinen.
Wat is de ideale lengte van een Cityleague in weken?
Voordeel van een kortere league:
- meer deelnemers omdat je minder tijdsinvestering vraagt
Voordeel van een langere league:
- meer de echte ultimate ervaring (stap naar verenigingslid is concreter)
- mensen vinden iets waarin ze meer investeren ook leuker (TED talk, vanaf ongeveer 6 min)
bijgevolg een hoger percentage deelnemers wat clublid wordt
Momenteel lijkt een vrijblijvende open training gevolgd door 3 of 4 speeldagen de juiste balans te hebben.
Website
Hoe kan ik op Cityleague.nl een afbeelding of bestand toevoegen?
Dit zit nog een beetje verstopt. Kijk hier voor een uitleg.
Promotiemateriaal
De NFB helpt Cityleague organisaties met het promoten van hun lokale league. Zo zijn er starterskits die de league herkenbaar maken, schijven voor de deelnemers, en digitale posters en foto's.
Starterskit
Om de organisatie van een opvallende Cityleague te vergemakkelijken zijn starterskit ontwikkeld. Zolang de voorraad strekt zijn deze beschikbaar voor organisaties. Een starterskit bevat als inhoud voor 1 cityleague veld:
- 3 beachvlaggen (voorbeeld): Ter aankleding van de velden tijdens de Cityleague.
- 8 rode dopjes: om de hoeken van het veld mee af te zetten.
- 2-3 wedstrijdschijven
- scorebord
- 50 of 100 folders (voorbeeld): Een informatiefolder ter promotie van de Cityleague, bijvoorbeeld om mee te geven als je iemand enthousiast gemaakt hebt voor de league.
- spelregels en spirit of the game uitleg
Schijven
Elk niet NFB lid dat deelneemt aan de Cityleague, en dus en nieuw NFB lid wordt, krijgt een Cityleague schijf. Bestellen gaat via Discs en Sports. Schijven arriveren meestal binnen een paar dagen, maar hou rekening met een week. Terugsturen van overgebleven schijven kan, maar probeer dit te voorkomen door pas te bestellen wanneer je een goed beeld hebt van het aantal inschrijvingen (of bewaar ze voor volgend jaar).
Overige promotiematerialen
- Poster (inDesign, png): Een informatieposter ter promotie van de Cityleague. Ook geschikt om, kleiner afgedrukt, als los vel in de folder te leggen. Ook zelf aan te passen en af te drukken.
- Foto's, logo, silhouetten (zip): Om zelf eigen promotiemateriaal te maken.